Odalović: Vučićeva inicijativa predstavlja dobar put

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da inicijativa premijera Aleksandra Vučića za uspostavljanje zajedničkog dana sećanja na sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije predstavlja dobar put.

Veljko Odalović je, gostujući Dnevniku RTS-a, rekao da se nada da će biti prepoznata dobra namera i da će ta ideja dobiti sve više podrške.

"Oni koji gledaju u budućnost i imaju dobru volju i koji žele da iz istorije, koja je za nama, izvučemo kvalitetne pouke i krenemo nekim putem, koji će svima doneti boljitak, podržaće ovu ideju", uveren je Odalović.

Odalović je ukazao da istorija uči da se na balkanskom prostoru najveći deo sukoba i ratova u poslednjih nekoliko stotina godina u dobroj meri svodio na unutrašnje sukobe.

Generalni sekretar MSP je ukazao da su ti sukobi započinjani najčešće u funkciji interesa velikih sila ili nekih drugih, koji su ostavljali mnoga nerešena pitanja, koja su kasnije bili generatori mnogih problema.

Sa svim iskustvima i saznanjima i s obzirom na poslednje događaje poput onoga što se dešavalo vezano za Potočare i "Oluju" i zločin u Goraždevcu, dobro je izjednačiti u jednom danu sve žrtve i poneti se prema njima sa dužnim poštovanjem, dodao je Odalović.

Govoreći o inicijativi Kosova za prijem u Unesko, Odalović je rekao da je najvažnije da je prepoznata opasnost koju sa sobom nosi pokušaj prijema Kosova u tu organizaciju i da očekuje da kraj borbe za prijem bude poznat u septembru, odnosno oktobru.

UN, koje i dalje imaju po Rezoluciji 1244 upravu nad teritorijom Kosova i Metohije, bez obzira što su neselektivno dozvolile da se neke funkcije i nadležnosti prenesu na kosovske institucije, reagovale su na pravi i odgovoran način, rekao je Odalović.

Ukazuje da je reč o objektima na Kosovu i Metohiji koji imaju istorijski, duhovni i svetovni koren postojanja srpstva na tom prostoru i da su bili meta napada pre 11 godina.

"Juče, kada smo razgovarali sa našim patrijarhom i njegovim najbližim saradnicima, vladikama, ministar je upravo na tu temu govorio, da još jednom podsetimo i one koji su imali kontigent i zone odgovornosti", istakao je Odalović.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi eventualno Kosovo bilo primljeno u tu organizaciju, ne bi se izmestile ni crkve ni manastiri, ne bi bili ni devastirani ili na bilo koji drugi način dalje urušavani, ali bi to baštinila takozvana država Kosovo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару