Portugal pozitivno o evropskim integracijama Srbije

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da su u portugalskom parlamentu, koji je posetila, svi raspoloženi da podrže Srbiju na putu evrointegracija, prenosi "Tanjug".

Ističući da u portugalskom parlamentu prepoznaju šta Srbija čini na polju evrointegracija, u regionalnim odnosima i međunarodnim okvirima, Joksimović je za Tanjug rekla da smo još jednom dobili podršku.

"Nadamo se da će i ova parlamentarna saradnja još jednom potvrditi dobre i prijateljske odnose, ali i da ćemo pridobiti još jednog važnog prijatelja na putu evropskih integracija. A to svakako Portugal jeste", kaže Joksimovićeva.

Ona je razgovarala sa predstavnikom Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske poslove Antonijom Rodrigesom i predsedavajućim Parlamentarne grupe prijateljstva Portugal-Srbija Raulom de Almeidom.

Joksimović je juče u Lisabonu razgovarala sa zamenikom portugalskog premijera Paulom Portašom zaduženim za ekonomska pitanja, šefom diplomatije Ruijem Mašeteom, državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Portugalije Brunom Masaešom, kao i sa ministrom finansija Luizom Albukerke.

"Portugal je zemlja koja nas principijelno od početka podržava na evropskom putu. Nemamo nikakvih otvorenih pitanja, naprotiv, sve je na nivou dobrih bilateralnih odnosa i saradnje, ali ima prostora za unapređenje", rekla je juče Joksimovićeva.

Ona je sagovornicima prenela šta Srbija čini na putu ka EU, a od njih je dobila "apsolutnu i nepodeljenu podršku" Srbiji na tom putu. Zamenik porugalskog premijera Portaš je istakao da se Evropa ne može zamisliti bez Srbije.

Povlačeći paralelu između dve zemlje u pogledu ekonomskih reformi, Joksimović je rekla da je za Srbiju Portugal izuzetno dobar primer, da sa tom zemljom treba sarađivati i razmenjivati iskustva.

"Portugal je veoma važan kao primer zemlje članice EU koja je sprovela teške i vrlo nepopularne mere, ali je uspela da popravi svoju ekonomiju, da izvede zemlju iz teškog ekonomskog perioda kada je postojala i opasnost od bankrota", rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, to je "najbolje iskustvo, najbolji slučaj, koji mi kao zemlja-kandidat, koji smo se opredelili za ovaj put, treba da sledimo" i koliko dosledno treba slediti politiku koja će na kraju doneti rezultat. Ona je dodala da je svojim sagovornicima uputila poziv i u ime premijera da dođu u Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи