Читај ми!

Selaković: Beležnici izabrani u skladu sa zakonom

Ministar pravde Nikola Selaković kaže za RTS da su neistinite tvrdnje da su konkursi za beležnike bili namešteni. Biće raspisano još novih konkursa na koji mogu opet da konkurišu oni koji u ovom ciklusu izbora nisu prošli, rekao je Selaković.

Selaković je gostujući na RTS-u u emisiji "Oko", naglasio da konkurs ni za koga nije bio namešten i da su svi izabrani u skladu sa kriterijumima koje propisuje zakon.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Selaković je naglasio da je ovo prvi put da se polagao ispit i da niko nije znao kako će ispit izgledati.

"Mogu odgovorno da tvrdim da značajan broj onih koji se bune oko izbora pokazuje da nije dostojan da to radi, jer zakon ne daje pravo na pritužbu", naveo je ministar pravde.

Svi koji nisu zadovoljni ovim prvim konkursom, mogu da se jave na nove koji će biti raspisivani, istakao je Selaković.

Ministar pravde je naglasio da je Srbija dobila "neverovatne" pohvale od strane inostranih javnobeležničkih komora za selekciju kandidata.

Sve naredne cikluse izbora kandidata za javne beležnike vršiće Komora javnih beležnika koja će se formirati 15. avgusta, a ne Komisija koja je obavila samo prvi izbor, napomenuo je ministar.

Od ukupno 94 izabrana beležnika koji su juče položili zakletvu, njih 65 su advokati, mali broj sudije i sudijski pomoćnici, rekao je Selaković.

Ministar je naglasio da će, uz sugestiju Komore javnih beležnika, Vlada Srbije usvojiti tarifu po kojoj će se plaćati usluge notara.

Notarska naknada zavisiće od različitih faktora, kao što je veličina stana koji se prodaje i njegova vrednost, napomenuo je Selaković.

Prema njegovim rečima, u jednom vremenskom periodu ćemo imati dualizam ovlašćenja u nekim oblastima.

Zakon o overi prepisa, potpisa i rukopisa trebalo bi da se primenjuje od 1. septembra. Prema tom Zakonu, predviđeno je da tek nakon šest meseci od stupanja na snagu ti poslovi prelaze u isključivu nadležnost javnog beležnika, ukazao je ministar.

Kada su u pitanju drugi zakoni, Selaković je rekao da se tačno zna gde je isključiva nadležnost javnog beležnika, kao kod Zakona o vanparničnom postupku i ostavinske rasprave i zakona koji reguliše promet nepokretnosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару