Читај ми!

Sto dana Vlade očima ministara

Novi ministar finansija Dušan Vujović rekao je za RTS da odmah kreće sa radom na "četiri stuba reformi" kako bi efekti postali vidljivi već za godinu dana. Srbija ne može da bude ni na čijoj strani, već na strani principa, kaže Dačić. Ministarka Mihajlović ističe da ćemo se svi "kuvati" jer nas očekuje ozbiljan rad. Ministar Gašić je ocenio da nije lako popraviti sve uništeno za prethodnih 12 godina.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se reforma srpske ekonomije zasniva na kontroli budžetskog rashoda, borbi sa sivom ekonomijom, boljoj naplati poreza i uštedama u javnim preduzećima.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko 

Vujović je, gostujući u emisiji "Oko" na Radio-televiziji Srbije, rekao da kao novi ministar finansija odmah kreće sa radom na "četiri stuba reformi" kako bi efekti postali vidljivi već za godinu dana.

Prema njegovim rečima, plan Vlade Srbije jeste da se do kraja avgusta pripremi rebalans budžeta, koji bi, najkasnije do 15. septembra, trebalo da uđe u skupštinsku raspravu, posle čega bi se potpisao trogodišnji sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Tri godine su potrebne da se vratimo na put održivog deficita i održivog duga. U ovoj fazi razvoja institucija tržišta ne možemo bez podrške Fonda. Plan je da posle rebalansa, najkasnije krajem septembra, potpišemo trogodišnji sporazum sa MMF-om, koji će podržati naš program zasnovan na ova četiri stuba", poručio je Vujović.

Novi ministar finansija očekuje da će rebalans budžeta ući u skupštinsku proceduru početkom idućeg meseca i da će biti razmatran posle 15. septembra, ali i da u prvoj polovini oktobra počnu pripreme za budžet za 2015. sa projekcijama za 2016. i 2017. godinu.

Za ministra finansija nema dilema da je smanjivanje troškova neophodno.

"Samo smanjivanje plata i penzija neće rešiti stvar. Imamo problem, kako naš narod kaže – kofa je bušna. To su javna preduzeća, propušteni dohoci, nepoštovanje javne administracije. To je apsolutno nedopustivo", istakao je Vujović.

Govoreći o "Železari Smederevo", ministar finansija je rekao da se završava čitav ciklus razgovora sa potencijalnim investitorima. "Očekujemo da čim završimo preliminarni razgovor – raspišemo tender, najkasnije do početka septembra sa realnim planom za početak proizvodnje. Očekujemo i neki rezultat", kaže Vujović.

Ministar navodi da je primarni cilj da deficit bude manji od osam odsto, ali je dodao i da će se u budžetu ostaviti prostor za sve obaveze proizašle iz nepogoda.

Dačić: Srbija nije ni na čijoj strani 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da ćemo se sigurno i dalje "kuvati" jer je to naša sudbina.

"Mi smo istok na zapadu, zapad na istoku, sada se oživljava Hladni rat, za koji kažu da nije ni prestao", naveo je Dačić.

Na pitanje da li je 1. septembar rok za uvođenje sankcija Rusiji, Dačić je rekao da je taj termin samo priča, i ponovio da niko nije pominjao nikakav rok.

"Činjenica je da ćemo biti pod pritiskom, naročito posle obaranja malezijskog aviona. Nama je s jedne strane cilj EU, ali moramo da održimo odnose sa prijateljskim zemljama, a i ekonomski interes. Nadam se da nećemo biti u situaciji da biramo stranu", naveo je Dačić.

Srbija ne sme da bude ni na čijoj strani već na strani principa, rekao je Dačić.

Lider SPS-a je potvrdio da nije bilo reči o smeni direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića i da je mnogo bitnije pitanje analizirati kako su nastali gubici u tom preduzeću.

Dačić je izjavio da moderna Srbija "nije cilj, već put" i poručio da se Vlada Srbije trudi da taj put i pređe. 

Srbija je u poslednjih 20 godina, kako kaže, imala nekoliko prilika da taj put pređe, ali da to nije učinjeno, podsetivši na većinsku podršku Slobodanu Miloševiću 1990. i Zoranu Đinđiću 2000.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da je važno sada napraviti taj put jer Srbija ima tradiciju propuštenih prilika i izneverenih očekivanja, dodavši da to nije pitanje samo za Srpsku naprednu stranku.

"Bez toga da Srbija zakorači snažno napred mi ćemo biti robovi prošlosti", ocenio je Dačić i dodao da je danas BDP Srbije svega 65 odsto onog koji je bio 1989.

Mihajlović: Očekuje nas ozbiljan rad 

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da ćemo se svi "kuvati" jer se očekuje ozbiljan rad.

"Neophodna je reforma javnih preduzeća, koja se odnosi na određivanje prioriteta, tvrda mera kresanja troškova u tim preduzećima. Mislim da se ne može govoriti građanima samo to, već šta će se sve uraditi. Sve što je Vlada uradila jeste za budućnost građana. Ova vlada je donošenjem zakona vrlo jasno rekla da hoće da se bavi implementacijom tih zakona", navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, ovo je odlučna Vlada.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da će Milan Beko doći na čelo "Železnica", ministarka Mihajlović je rekla da o tome nije bilo reči u Vladi i dodaje da su pred tim preduzećem mnogo bitnije reforme.

Kako je navela, "Železnice" će se podeliti na dva preduzeća – za infrastrukturu i za prevoz putnika.

Mihajlovićeva je rekla da će građani koji su ostali bez domova tokom poplava, do zime dobiti kuće. To je, kako kaže, "prioritet, obaveza i zadatak ove vlade".

"Svako mora imati mogućnost da svoje kuće popravi. Čak i ako su kuće bile bez građevinskih dozvola, lokalna samouprava će graditi na mestima na kojima je gradnja bezbedna", istakla je ministarka Mihajlović.

Gašić: Nije lako popraviti sve uništeno

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da će se Vlada "kuvati" ceo mandat jer su prethodnici uništili sistem, a i sve društvene vrednosti.

"Nije lako uništavati 12 godina, a za sto dana Vlade popraviti sve to. Imali smo civilnu zaštitu, rezervni sastav vojske. U ovih 12 godina sve je to rastureno. Da je ostalo kao ranije, mi bismo u Šapcu, za vreme poplava, u istom momentu mogli da podignemo ljude. Sada je pouka da razmišljamo kako da uspostavimo naš teritorijalni sastav. Sva ministarstva rade na tome", naveo je Gašić.

Gašić je najavio da će na sutrašnjoj sednici Glavnog odbora SNS-a u Požarevcu biti reči samo o unutarstranačkim pitanjima.

"O izboru novog ministra privrede još nismo razgovarali. Sutra imamo značajnije teme, pre svega o samoj organizaciji stranke koju smo, nažalost, baveći se svojim resorima, malo zapostavili", rekao je Gašić.

Na pitanje da li će novi ministar privrede biti iz redova SNS-a, Gašić je odgovorio: "O tom potom."

Ministar odbrane je naveo da je Vojsku Srbiju angažovanje tokom poplava koštalo 120.000.000 dinara. Međutim, kako kaže, Vojska je uprkos tome uspela da za ovih sto dana uštedi 609.000.000 dinara. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару