Читај ми!

"Upitnik" o početku pregovora sa EU

Dobra vest za Srbiju je odluka Saveta ministara EU o početku pregovora u januaru 2014, kaže ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić. Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić, na drugoj strani, smatra da odluka o početku pregovora šteti srpskim interesima. Kosovo će se nalaziti u gotovo svim poglavljima, kaže Predrag Simić.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić izjavio je da je odluka Saveta ministara Evropske unije o početku pregovora o članstvu sa Srbijom u januaru 2014. godine dobra vest za Srbiju i da svih 28 zemalja članica EU vidi našu zemlju kao deo velike evropske porodice.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Upitnik

Ružić je u emisiji Upitnik rekao da je ova odluka pokazala da je Srbija napravila dobar iskorak i da je postala vrednovan partner.

"Pokazali smo da možemo da budemo vrednovani spram činjenja, a ne samo verbalno podržavani. Mislim da je ova vest dobra za Srbiju i da je ovo samo jedan početak koji će i formalno otpočeti 21. januara", istakao je Ružić.

On je rekao i da očekuje veoma dinamičan i specifičan proces pristupnih pregovora, ali da naša zemlja ima kapacitete, i posvećenost, i političku odluku da se ovaj proces vodi na pravi način.

Na pitanje šta znači 'sveobuhvatna' umesto 'puna normalizacija' odnosa sa Prištinom, Ružić je odgovorio da to ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova.

On je rekao i da Rezolucija o EU, koja je u ponedeljak usvojena u Skupštini Srbije, velikom većinom pokazuje stav naše zemlje prema Uniji.

"Dominantna podrška govori o orijentiru kojem težimo", ukazao je Ružić i naveo da sada treba govoriti o tome kako da se društvo reformiše, jer je to ono što građane zanima.

Na pitanje da li smatra da će se pred Srbijom naći novi uslovi, pošto u poslednjoj rundi nije bilo dogovora u vezi sa pravosuđem, Ružić je rekao da je Srbija jasno rekla da nema znaka pitanja za ono na šta je pristala i za ono što je prihvatila i usvojila Briselskim sporazumom.

"Ali bilo je važno da u poslednjoj rundi pregovora zauzmemo stav da ne želimo da prihvatamo nešto što je protivno Briselskom sporazumu. Važno je da današnju odluku shvatimo kao veliku obavezu i potrebu da naše društvo reformišemo", rekao je Ružić i ukazao na to da će pitanje Kosova biti tretirano u poglavlju 35.

Govoreći o tome koliko bi proces pridruživanja mogao da traje, Ružić je rekao da taj proces može da traje četiri do pet godina, ali da niko ne može da isključi uključivanje nekih prepreka.

"Mi smo sve prepreke preskočili, kao što je, na primer, saradnja sa Haškim tribunalom. Kao kraj tog procesa imali smo Briselski sporazum. Svaka zemlja ima svoj problem, a to je Hrvatskoj bilo nerešeno pitanje granice sa Slovenijom", poručio je Ružić, dodajući da Srbija želi da bude vrednovana po onome što je učinila.

Samardžić: Pregovori sa EU štetni za Srbiju

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je, međutim, da odluka Evropskog saveta o početku pristupnih pregovora sa Srbijom u januaru šteti srpskim interesima.

"Srbija je ušla u pregovore za koje se ne zna kuda idu. Članstvo u EU je ne neizvesno, nego zasigurno nemoguće. EU je u tako dubokoj krizi da ne može da plaća troškove za proširenje", rekao je Samardžić.

Samardžić je ocenio da je EU u velikoj ekonomskoj i finansijskoj krizi i da će smanjivati pomoć Srbiji iz svojih pretpristupnih fondova.

"Alternativa je da se sa Unijom postigne dogovor o promeni aranžmana. Srbija mora da se okrene tržištima povoljnijim za našu robu - to je istok Rusija, Kina i tako dalje", rekao je potpredsednik DSS-a.

Ružić je rekao i da 62 odsto srpske trgovine otpada na zemlje Evropske unije i da kada se tome dodaju zemlje sporazuma CEFTA, taj postotak ide i na više od 70 odsto.

"To je činjenica i orijentir za inteligentne ljude", rekao je Ružić i dodao da nije tačno ni da će EU smanjiti sredstva iz pretpristupnih fondova za Srbiju.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić rekao je da je izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton bio očekivano pozitivan i da premijer Ivica Dačić može sebi da čestita, "jer je uspeo tamo gde Zoran Đinđić nije".

"Senku malo baca to što su ušli elementi iz britansko-nemačkog non pejpera, koji će pregovore učiniti vrlo neizvesnim. To su četiri zahteva i sveobuhvatni sporazum - uzajamno priznanje Srbije i Kosova. Dakle, biće reči o statusu", rekao je Simić, koji navodi da će se Kosovo nalaziti u gotovo svim poglavljima.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару