Читај ми!

Određenije definisati vezu Srbije i Kosova

Platforma o Kosovu koju je predstavio predsednik Nikolić ima dobrih elemenata, ali je potrebno još određenije definisati ustavno-pravnu vezu Kosova i Srbije, ocenio je Vojislav Koštunica gostujući u emisiji "Oko". Lider DSS-a ponavlja stav svoje stranke da treba prekinuti pregovore Beograda i Prištine, kao i da još nije kasno da se prekine "srljanje u članstvo u EU".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica smatra da je potrebno određenije definisati i učvrstiti ustavno-pravnu vezu između Srbije i Kosova, jer se vođenjem pregovora Beograda i Prištine polako uspostavlja nezavisnost pokrajine.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Gostujući u emisiji Oko, Koštunica je rekao da platforma o Kosovu koju je predstavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić sadrži dosta novih elemenata i otvara mogućnost rešenja kosovskog pitanja tako da Kosovo ima i prema Ustavu Srbije i prema Rezoluciji 1244 suštinsku autonomiju unutar Srbije, a istovremeno Srbi na Kosovu autonomiju unutar Kosova.

Međutim, kako je istakao, potrebno je još određenije definisati ustavno-pravnu vezu između Kosova i Srbije, i Srbije i Kosova, kao i pokrenuti pitanje o statusu pokrajine.

"U razgovoru sa Nikolićem, on je pomenuo zakon o suštinskoj autonomiji i to je izuzetno važno i, naravno, prihvatljivo za DSS. Veza između Srbije i Kosova bi se time učvrstila", rekao je predsednik DSS-a.

Upitan zašto je potrebno dodatno definisanje kad Ustav Srbije jasno kaže da je Kosovo deo Srbije, Koštunica je rekao da je to potrebno jer se, u međuvremenu, odvija dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela, u kojem se kroz niz zaključaka ili sporazuma polako uspostavlja nezavisnost Kosova.

"Potrebno je taj proces zaustaviti, tu vrstu pregovora i do kraja otvoriti statusno pitanje Kosova", istakao je Koštunica i dodao da ono što se menja s platformom o Kosovu jeste "mogućnost da se pregovarački proces (Beograda i Prištine) završi".

Koštunica je ocenio da se sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima "izgrađuje nešto što se zove država u državi".

"Srbija ne treba svemu tome da doprinosi. Tehnički dijalog nas je odveo daleko u jednu vrstu sunovrata koji ide u pravcu nezavisnosti Kosova", ocenio je Koštunica.

Zahvaliti se Briselu i okrenuti se ka UN

Koštunica je ocenio i da su pregovori do sada bili štetni po Srbiju, kao i da je time oslabljena pregovaračka pozicija Srbije.

"Treba reći 'hvala' pregovaračima iz Brisela i obratiti se pravoj adresi – Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i krenuti drugim korakom", naveo je lider DSS-a.

Upitan o eventualnoj promeni vlasti u Beogradu, Koštunica je rekao da to pitanje nije za DSS, ali ocenjuje da bi, posle određenih promena u Srbiji, one trebalo da se dese i u Beogradu.

Istakao je da DSS neće pokretati to pitanje i da nije do sada bilo razgovora o Beogradu, ali da je ta partija spremna da učestvuje i u budućoj vlasti.

O navodima o mogućem održavanju novih izbora 2013. godine, predsednik DSS-a je rekao da je trenutno previše nedoumica da bi se moglo jasno reći i predvideti šta će se dogoditi, kao i da će naredna godina biti puna izazova.

"Mislim da je važnije od svega da se neka pitanja o državi, o Kosovu, evropskim integracijama, privredi koja je na izdisaju, standardu građana, reše u meri u kojoj je to moguće", naveo je Koštunica.

Ocenio je da "još nije kasno da se prekine srljanje u članstvo u EU", jer kako je naveo, sve je to Srbiju skupo koštalo, ne samo kada je reč o Kosovu nego i o ekonomskom razvoju.

"Treba nam politička neutralnost i saradnja sa svima. Ovo je prelomni trenutak za Srbiju. Odzvonilo je jednoj politici da EU nema alternativu", rekao je Koštunica.

Lider DSS-a ističe da sadašnja vlast još nije jasno odredila "dalji pravac delovanja".

"Počela je da se oslanja i na druge zemlje izvan Unije. Sve je to još, po mom mišljenju, lutanje i neodređen stav", zaključio je Koštunica.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару