Koštunica: Saradnja sa EU, bez članstva

Nova Vlada najavila promene i već vidim izvesna poboljšanja kada je reč o sudovima i medijima, ne pokazuju se samovolja ni autokratska sklonost kao kod prethodne vlade, ali još je rano za celovitu ocenu, rekao predsednik DSS Vojislav Koštunica, gostujući u emisiji Oko.

Kako DSS ocenjuje politiku srpske Vlade, naročito odnos prema Kosovu i Metohiji, ali i gde stranka vidi sebe na političkoj sceni Srbije, o tome je govorio predsednik DSS, bivši predsednik Jugoslavije i dve srpske vlade, Vojislav Koštunica.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Oko"

"Današnji datum pre dvanaest godina, kao i peti oktobar, bili su važni zbog toga što je Srbija iščupana iz jednog režima, narod je osetio olakšanje, i bilo je najvažnije da slobodno prodiše", kaže Koštunica o 24. septembru 2000.

Dodaje da se zemlja vrlo brzo posle toga, suočila sa nečim drugim, „kada su strane sile krenule da komadaju Srbiju. "Ahtisari je tada rekao da Srbija neće sačuvati Kosovo, ako ne postane demokratska, ona jeste to postala, ali krenuli su neki drugi planovi".

„Ja sam imao povlastice da budem predsednik vlade, tada se izgradila pravna država, a za suverenitet se borilo argumentovano i transparentno, govorim o pregovorima o Kosovu", kaže.

Koštunica je rekao da formalna ravnopravnost sa EU podrazumeva da Srbija ne može biti jedina država koja ulazi u Uniju a uzima joj se deo teritorije, sve drugo je stvar kalkulacije..

"Onog trenutka kada je potpisan SSP, vi ste recimo izveli pravi masakr nad srpskom poljoprivredom. Srbija je bila pravna država, pravno sigurna, Srbija je dobijala visoke ocene od Evropske banke za obnovu i razvoj, danas institucije nisu tako čvrste, evo vam jedan primer - institucija koja je zahvaljujući tome da EU nema alternativu propala, to je pravosuđe, pravda je pretvorena u krivdu", smatra Koštunica.

"Nije ni Skupština bila dobra, vi ste u svakom trenutku izlazili sa Platformom za pregovore oko Kosova, pred poslanike..."

Podela Kosova najgore rešenje

Što se tiče platforme za Kosovo nove vlasti, predsednik DSS-a kaže da bi bilo primereno da je ona već predočena javnosti, i da će se DSS odazvati na konsultacije oko toga vrlo rado, ali da ih još uvek nije bilo.

"Vlada je najavila promene, ja vidim izvesna poboljšanja kada je reč o sudovima, medijima, ne pokazuje se samovolja, autokratska sklonost kao kod prethodne, ali još je rano za celovitu ocenu", reko je Koštunica.

O tome da premijer Dačić smatra da je podela Kosova najbolje rešenje i za Srbe i za Albance, kaže da to nije dobro, jer jedino valjano oružje Srbije svih ovih godina jeste pozivanje na međunarodno pravo, pošto svakoj zemlji pripadaju njen suverenitet i teritorijalni integritet.

„Kažem, nipošto to rešenje podele nije dobro, mogu reći i da je najgore u poređenju sa nečim što je odbrana teritorijalnog integriteta po međunarodnom pravu", rekao je Koštunica.

O tome da bi odnosi sa Kosovom mogli da izgledaju kao odnosi Istočne i Zapadne Nemačke, kaže da je to pominjano 2007.godine, kada je ambasador Nemačke Volfgang Išinger upravo to predlagao... mislim da to rešenje nije prihvatljivo, jer deo teritorije Srbije ne može biti posebna država, i ne može Srbija imati dobre susedske odnose sama sa sobom.

Demokratska stranke Srbije zatražiće od Ustavnog suda da stavi van snage sve uredbe koje su nastale na osnovu sporazuma koje su predstavnici prethodne vlade postigli sa predstavnicima kosovskih Albanaca u Briselu. Koštunica navodi da se treba podsetiti jedne činjenice, a to je da je oktobar 1912. datum kada je oslobođeno Kosovo pre sto godina.

„Treba se podsetiti, tog datuma nema u medijima, trebalo bi da ga i Javni servis obeleži. DSS će taj datum obeležiti na svoj način, inicijativom za ocenu ustavnosti uredbi na osnovu dogovorenih sedam zaključaka između Beograda i Prištine. Namerno nisu nazvani sporazumima, nego dogovorenim zaključcima koje se sprovode uredbama, a uredbe se odnose samo na zakon, pa će tako DSS pokrenuti to pitanje jer to smatramo važnim", tvrdi Koštunica.

Ekonomska saradnja sa EU, bez članstva

„Ova vlada je napustila politiku da EU nema alternativu, jer je to skoro proklamovano kao državno dobro, dotle da se moglo meriti u danu koliko se puta izgovara. A što se tiče stubova spoljne politike držimo se na jednom, a to je Ruska federacija. Tu se ipak uočava neka težnja za ravnotežom, i to je pozitivno", rekao je.

Kada je reč o evroskepticizmu, evrospke vrednosti ne dovodi u pitanje, "ali EU je nešto sasvim drugo, to je sada tvorevina u teškoj krizi. Mi smo dvostruko pogođeni, otimanjem dela teritorije i ekonomskim aranžmanima koji štete Srbiji".

EU i njeni pojedini zvaničnici povremeno ispoljavaju ambicije da iznutra menjaju Srbiju.

„Ekonomska saradnja sa EU, bez članstva, to je pozicija DSS-a", naveo je Koštunica.

DSS je, kaže u opoziciji, ali sa nepremostivim razlikama u odnosu na ostale opozicione stranke, a što se tiče odnosa sa Nikolićem i Vučićem, kaže da je sa Aleksandrom Vučićem imao razgovore koji su bili korektni. "Sada se još utvrđuju pravci delovanja, a mi smo kao stranka najbliži politici političke neutralnosti i na strani smo Srbije", zaključio je Koštunica.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару