Читај ми!

LDP prirodni partner DS-a

Kompromis između politika za koje se zalažu SPS i LDP je moguć, kaže lider LDP-a Čedormir Jovanović, ali nije hteo da precizira dokle se došlo u pregovrima oko formiranja vlade.

Nakon što je posle izbora konstituisana Skupština Srbije i inaugurisan novi predsednik, o sastavljanju nove vlade u Oku je govorio Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije.

(Snimak "Oka" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)  

Jovanović je potvrdio da su u toku pregovori oko toga ko će činiti Vladu Srbije, ali nije hteo da precizira sa kim LDP pregovara i koje su tačno okosnice političkih dogovora.

"Potrebna nam je Vlada što pre. Vlada koja će raditi. LDP nije sagovornik samo za koaliciju na republičkom nivou, nego i na lokalnom, pokrajinskom. O svemu mi pregovaramo. Ne svode se pregovori samo oko toga ko će činiti vladu sa DS i SPS, da li URS ili LDP", rekao je Jovanović.

On je, ipak, rekao da očekuje da će LDP biti ta treća partija koja će formirati vladu, jer je kako kaže, prirodni sagovornik za tu temu.

"Želeo bih da odmah razgovaramo, prekinemo ovo, presečemo gordijev čvor tako što ćemo reći koja je to partija koja će pomoći da vlada ima većinu i šta ćemo raditi", naveo je Jovanović.

Lider LDP-a kaže da ga ne zanimaju osećanja koja gaje Boris Tadić ili Ivica Dačić, nego da ga isključivo zanima društvo i reforme koje je neophodno u njemu napraviti.

Potvrdio je da ipak, postoje razlike u politikama koje vodi SPS i LDP.

"Razlike koje postoje prihvatam, ali ne pristajem da šminkam stvarnost", istakao je predsednik LDP-a.

Iako Jovanović ni jednom rečju nije konkretno hteo da govori o eventualnim nepomirljivim razlikama sa SPS-om i o tome šta bi moglo da koči dogovore oko formiranja vlade, on je rekao da je kompromis u ovakvoj situaciji normalan i da je spreman na njega.

"Kompromis je normalan, ako ga napravimo na početku. Potrebna je jasna politika, izvođenje Srbije iz izolacije i jasan put ka EU. Želim da razgovaram o tome. Spreman sam na razgovor i sa Tadićem i sa Dačićem. Ako se dogovorimo to će biti jasno, svi će znati šta je dogovoreno i ti dogovori neće biti lični. Osnova je preokret", rekao je lider LDP-a.

Jovanović se osvrnuo i na izveštaj fiskalnog saveta i napomenuo da je to nešto na šta je upozoravao LDP i pre i za vreme kampanje.

Jovanović je podsetio da će od sutra Srbi na Kosovu imati problem sa tablicama na kolima koje nisu kosovske i u tom kontekstu rekao da nikada neće pristati da pravi vladu koja će neće govoriti istinu narodu i koja će imati za cilj da, kako kaže, vara narod.

On je ponovio da se LDP zalaže za reformu ekonomskog, fiskalnog, penzionog sistema i da je to osnova dogovora.

Ako hoćemo više da postignemo moramo više da radimo. Da razgovaramo o penzijama. Ovaj model penzionog sistema je potrošen i posledica je vođenja politike po starom. Jasno je da trošimo više nego što imamo. Eto, o tome ćemo razgovarati. Nećete imati vladu u kojoj ću ja govoriti različito od drugih članova vlade, ako se lepo sve dogovorimo na početku, što pre", ukazao je lider LDP-a.

Korisni razgovori

Jovanović je rekao da je do sada već bilo pregovora, da će ih biti još, ali nije hteo da precizira kada su razgovori vođeni, ko je u njima učestvovao i o kojim temama su se sagovornici složili, a o kojim ne.

"To su bili korisni razgovori. Moramo reformisati politiku i uspostaviti vladavinu zakona. Potrebna nam je efikasna ekonomija i reforma medija", rekao je Jovanović.

Jovanović je ponovio da želi da se zemlja menja tako što će ići napred i rekao da to nije posao samo za ovu vladu, nego i za buduće generacije:"Verujem da sa DS-om i SPS-om mogu da uradim te poslove ako budemo otvoreno razgovarali i dogovorili se.

On je rekao da su i socijalisti, uz sve zamerke koje ima na njihov rad, pomerili Srbiju napred.

"Naša obaveza je da preuzmemo deo odgovornosti i nema tu mnogo prostora za dileme. Sva pitanja su pred nama. Ključ je učvrstiti evropsku orijentaciju Srbije, a moj posao je učešće u tom poslu"", rekao je Jovanović.

Na pitanje da li u pregovorima oko vlade LDP traži mesto potpredsednika vlade ili ministra za evrointegracije Srbije, Jovanović nije hteo konkretno da odgovori. On je rekao da ne traži ništa, ali da bi bio spreman da radi te poslove. Rekao je da nisu tačna pisanja medija da traži mesto šefa diplomatije, jer je kako kaže, Srbiji na tom mestu potreban diplomata sa iskustvom.

Govoreći o inauguraciji Tomislava Nikolića za predsednika Srbije Jovanović je rekao da nije promenio odnos prema Nikoliću.

Jovanović tvrdi da u današnjem Nikolićevom govoru u parlamentu nije video spremnost za politiku koja je Srbiji potrebna i napomenuo da će se, ako predsednik bude vodio politiku tako što će "gledati Srbiju jednim okom", boriti protiv njega, kao što se nekada borio protiv Vojislava Koštunice. Jovanović je rekao i da je kohabitacija politička i demokratska realnost Srbije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару