Ko će predsedavati konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, a ko pomagati u njenom vođenju

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije zakazana je za utorak, 6. februar. Na dnevnom redu je potvrđivanje mandata novih poslanika, izbor predsednika i potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama. Od 18 lista koje su učestvovale na izborima 17. decembra 10 je osvojilo poslaničke mandate.

Prvoj sednici, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji narodni poslanik.

Ugledni matematičar bio je poslanik i u odlazećem sazivu.

Zahvaljujući broju naučnih radova u najprestižnijim časopisima i visokoj citiranosti, profesor Stojan Radenović svrstan je među 100 najuticajnijih u oblasti matematike.

Kaže da sada mora da "nabuba" i nauči neke nove stvari, ali i da ima malu tremu.

"Ići će po svojoj proceduri, protokolarno, nisam ja tu uopšte značajan niti zaslužan, zaslužni su moji roditelji koji su malo požurili", kaže prof. Radenović sa liste "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane", aludirajući na to da je tek nekoliko meseci stariji od dr Nade Macure koja će biti poslanica u ovom sazivu.

Predsedavajućem u radu pomaže po jedan, najmlađi, poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Najmlađi poslanik u novom sazivu sa liste "Srbija protiv nasilja" dolazi iz stranke Novo lice Srbije.

Nastasja Baković kaže da je ona pre svega "predstavnik mladih, nekompromitovanih ljudi koji se bore za svoje vršnjake".

"Verujem da nijedna država ne može da funkcioniše ukoliko nema stručni kadar, koji će raditi i svojim radom doprineti boljem stanju u državi", rekla je Nastasja Baković.

Deset lista u parlamentu

U novi skupštinski saziv ulazi deset parlamentarnih lista od kojih je pet manjinskih.

Lista "Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane" imaće 129 poslanika, Srbija protiv nasilja 65, koalicija SPS – Jedinstvena Srbija 18, po 13 poslanika imaće koalicije NADA i MI – Glas iz naroda.

Savez vojvođanskih Mađara imaće šest poslanika, po dva SDA Sandžaka i koalicija Stranka pravde i pomirenja i Demokratski savez vojvođanskih Hrvata, a po jednog poslanika imaće albanska Partija za demokratsko delovanje i Ruska stranka.

Posle polaganja zakletve i potvrđivanja najmanje dve trećine od 250 poslaničkih mandata biće konstituisan i 14 saziv Skupštine Srbije od obnavljanja višestranačja. Konstituisanjem skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove vlade.

Nakon verifikovanja mandata sledi izbor predsednika Skupštine Srbije.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару