Читај ми!

Dačić: Obećavam zakone u interesu radnika

Koalicija SPS-PUPS-JS garantuje nastavak puta ka EU, reforme sa ljudskim likom i zakone u interesu radnika, a ne tajkuna, poručio lider socijalista Ivica Dačić na predizbornoj konvenciji koalicije SPS-PUPS-JS.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je da koalicija SPS-PUPS-JS garantuje nastavak puta ka EU, reforme sa ljudskim likom i zakone u interesu radnika, a ne tajkuna.

Dačić i njegovi koalicioni partneri na predizbornoj konvenciji u beogradskoj Kombank areni poručili su da će nastaviti borbu za zemlju socijalne pravde, a lider socijalista dodao je da garantuje da će Srbija ići ka EU, upozorivši članice Unije da to što Srbija želi u EU ne znači da neko treba da se igra i ponižava je.

"Ne želimo da dozvolimo da građani Srbije budu žrtve našeg puta u EU već dajemo garanciju da će građani biti najveći dobitnici. Nismo se borili da se u Srbiji donose antievropski zakoni o radu koji smanjuju nivo socijalne politike. Borio sam se da Srbija uđe u EU, a ne Pakistan, Avganistan i Saudijsku Arabiju, gde ne postoje prava radničke klase", rekao je Dačić.

Nije pregovarao u Briselu, dodao je, da bi pomogao kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, "već bi ga najradije uhapsio zbog onoga što je radio Srbima", ali da odgovoran odnos podrazumeva donošenje hrabrih odluka.

U tom kontekstu pomenuo je da je od supruge Olivera Ivanovića dobio informaciju da je on smešten u ćeliju sa Albancem, zbag čega je upozorio međunarodnu zajednicu i Albance na Kosovu i Metohiji da niko nema pravo da zloupotrebljava konstruktivnost Srbije u pregovorima.

"Neki izgleda misle da je to naša slabost - ne to je naša snaga, ako žele da pokažemo našu snagu mi smo spremni da je pokažemo, ali daj bože da se to nikada više ne desi. Ne provocirajte Srbiju", poručio je Dačić.

Podsetivši da će Srbi prvi put dobiti Zajednici srpskih opština - prvi legitimni i legalni organ srpske vlasti na KiM posle mnogo godina, a koju moraju da priznaju i Beograd i Priština i Brisel, Dačić je naglasio i da garantije da nikada više ničije dete neće morati da gine za Srbiju već da treba da živi i radi za Srbiju.

Kad je reč o Vojvodini ponovio je da koalicija oko SPS-a nije za ukidanje autonomije, ali da Vojvodina treba da bude autonomija u Srbiji i za Srbiju i upozorio je sve druge stranke da ne "bacaju varnice, pa da neko drugi kasnije to mora da gasi".

Ocenivši da će Republika Srpska opstati, Dačić je poručio: "da nije bilo SPS-a i Slobodana Miloševića ne bi bilo ni Republike Srpske i to treba da znaju i Milorad Dodik i svi drugi tamošnji političari".

"Nisu RS stvorili ni DS ni SPO ni neke druge stranke" rekao je Dačić i dodao da nema promene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti srpskog naroda, ali i upozorio međunarodnu zajednicu i sve druge da se ne igraju sa stvarima zbog kojih su jednom izazvali rat.

O srpskoj istoriji, kako je rekao, postoje tri stvari koje treba da zna svaki Srbin, a to su Kosovo i Metohija, srpski spomenici tamo i koliko nam oni znače, zatim Hilandar, treća, odlazak na Krf kako bi se sagledala sva tragediju stradanja u Prvom svetskom ratu.

Dačić je poručio da koalicija želi političku stabilnost, sigurnost, razvoj i brigu države, a ne samo za preduzeća, banke i tajkune, već i za narod, radnike, za đake.

"Želimo državu koja će da se brine o svima i da kažemo svima da je naša politika jasna - jednaka šansa za sve ljude. Srbija bez kriminala i korupcije i da ponosno i ravnopravno budemo članica EU", zaključio je Dačić.

Predsednik JS Dragan Marković rekao je da zna da bez Ivice Dačića i koalicije nema nove vlade, a zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić da Srbiji ne trebaju "genijalni umovi" koji će da otpuste ljude i tako smanje troškove, niti oni koji će da "uravnoteže" budžet tako što će ukinuti penzije.

Dačić je pozdravio i specijalnog savetnika ruskog predsednika Vladimira Putina Aleksandra Babakova i tom prilikom se zahvalio Ruskoj federaciji i Putinu na podršci Srbiji i srpskom narodu. 

Poručio je i da su Srbiji potrebne reforme sa ljudskim likom, za ljude, a ne protiv njih i da garantuje da će se donositi zakoni u interesu radnika, a ne tajkuna.

"Dajem garanciju sindikatima da nijedan zakon neće biti donet bez mišljenja socijalnih partnera, radnika i sindikata, jer mi nemamo druge koje štitimo osim onih koji žive od svoga rada", rekao je Dačić na predizbornoj konvenciji koalicije SPS-PUPS-JS u beogradskoj Kombank Areni.

Istakao je da garantuje da će ta koalicija sve da uradi da se ne otpuštaju radnici, nego da se zapošljavaju, istakavši da ti ljudi koji ostaju bez posla nisu statističke greške, već su to sudbine porodica i niko nema pravo da se igra sa njima.

Lider socijalista je dodao i da garantuje mladim ljudima da će ovo biti zemlja kojom će se ponositi, da će prestati egzodus mladih, da će moći da se zaposle, da će svi moći sa ponosom da žive i rade.

Krkobabić: Nema smanjenja penzija

Zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić rekao je da Srbiji ne trebaju, kako je rekao, "genijalni umovi" koji će da otpuste ljude i tako smanje troškove, niti oni koji će da "uravnoteže" budžet tako što će ukinuti penzije.

Krkobabić je rekao da je njegova poruka zaposlenima u javnom sektoru - prosvetnim i zdravstvenim radnicima, policiji, radnicima u javnim službama - da nema viška zaposlenih, već ima manjka posla, a penzionerima - da ta koalicija najbolje brine o njima i neće odustati od stava da nema smanjenja, niti zamrzavanja penzija.

"Ima ovih dana onih koji brinu o vama, ali ne mogu biti veći katolik od pape - ne mogu bolje štititi penzionere od Krkobabića", rekao je Krkobabić penzionerima.

Rekao je da zna da su penzije male i da se koalicija zato izborila za 13. penziju.

"To je jedini novac koji vam omogućuje da platite porez i one čudne račune koje vam danas donose za struju, ali sa nama ih neće biti", naglasio je Krkobabić.

Kako je rekao, na političkoj sceni Srbije postoje različiti političari - veliki i mali, ali smao jedan među njima je prešao tu "magičnu granicu i od političara postao državnik":

"To je Ivica Dačić. Političara će biti i bilo je, ali državnika nema mnogo, bar u srpskoj istoriji oni su retkost. Ova koalicija ima sreću da je njen deo takav čovek. Želim mu dobro zdravlje i veliku hrabrost i neka uspe Napoleon političke scene Srbije 21. veka da zaštiti ugrožene, da se izbori za socijalnu pravdu i dostojanstvo Srbije", poručio je Krkobabić.

Podrška socijalistima iz regiona

Lider Socijalističke partije u Republici Srpskoj Petar Đokić rekao je da je koalicija okupljena oko SPS-a trasirala budući put i njima u RS kao put saradnje i razumevanja, pohvalivši hrabre poteze Srbije poslednjih godina za koje je, kako je rekao, posebno zaslužan Ivica Dačić.

On je istakao da je zato Srbija zemlja koja se poštuje, ima nove partnere, što svima koji žive van Srbije i u Republici Srpskoj, koja sa Srbijom gradi dobre veze i odnose znači mnogo.

"Koalicija okupljena oko SPS-a trasirala je budući put i za nas u Republici Srpskoj to je put saradnje i razumevanja sa svetom, put opšteg razvoja i napretka i učinićemo da budemo i dalje podrška politici koju predvodi ova koalicija", rekao je Đokić.

Republika Srpska, dodao je, nijednog trenutka nije i neće zaboraviti ogromnu žrtvu koju je Srbija podnela da bi narodu van svoje teritorije obezbedila pomoć.

"Srećni smo što je Srbija uspela da u poslednjih nekoliko godina načini hrabre korake koje ne mogu načiniti kukavice, već oni koji su predodređeni da budu vođe, a takav čovek je Ivica Dačić, koji je spreman da prepozna relalnost i kaže istinu o njoj", rekao je Đokić.

Predsednik Narodne Partije Crne Gore Srđan Milić rekao je da se socijalista "ne postaje tako što ćete ući u partiju, socijalista se postaje rođenjem, a socijalisti nastoje da poboljšaju život građana Srbije, brinu o njihovoj sudbini i nastoje da njihov život učine boljim.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару