Читај ми!

Koalicija sa dve nepoznate

Kako bi mogla da izgleda naredna vlada, da li i definitivno nema koalicije DS-a i SNS-a i da li će podrška na predsedničkim izborima odrediti i novog predsednika i novu vladu, o tome su razgovarali gosti specijalne emisije RTS-a.

U specijalnoj emisiji RTS-a, u kojoj su gostovali analitičari i političari, razgovaralo se o tome kako će izgledati naredna vlada.

Sa gostima RTS-a, osim voditelja emisije Antonele Rihe i Zorana Stanojevića razgovarali su i Đorđe Vuković iz Cesida, Zoran Panović, glavni urednik dnevnika Danas i Cvijetin Milivojević iz agencije "Pragma".

Iz Srpske napredne stranke se "zbog nemogućnosti da pošalju predstavnika" niko nije odazvao pozivu za gostovanje u emisiji.

Đorđe Vuković je rekao da Srbija nije bitno drugačija u odnosu na dane pre izbora, jer nema nekih ogromnih iznenađenja, pomeranja su mala.

"Srbija je pokazala svu svoju tihu bedu na ovim izborima, koja se od raspoloženja građana preslikala na izbore.  Potonula je sada u neku postizbornu depresiju", rekao je Zoran Panović.

Jelena Trivan, potpredsednica DS-a, rekla je da je ta stranka vrlo zadovoljna rezultatima, jer je na vlasti bila u veoma teško vreme, u četiri godine sistemskog nezadovoljstva građana. "Aktuelna vlada dobila je i sada podršku, a predsednik Tadić dobio u prvom krugu, građani su dali svoj glas njegovoj viziji, iako će sve biti završeno 20. maja, na predsedničkim izborima", kaže Trivanova.

Dušan Bajatović, potpredsednik SPS-a, kaže da njegova stranka nije iznenadila.

"Ova vlast nije baš imala sreće na kartama, a SPS je jako dobro prošao u odnosu na prethodne izbore, pa ako je to nagrada..., mada ja bih rekao da je napravljen jedan novi dogovor sa građanima, naročito sa mladima koji su se sada vezali za SPS koji je tako uspeo u svojoj reformi i pozicioniranju", naveo je Bajatović.

Član Glavnog odbora DSS-a Petar Petković zadovoljan je brojem građana koji je glasao za DSS i njenu ideju političke neutralnosti. "Zadovoljni smo i u narednom periodu branićemo u parlamentu svoju ideju neutralnosti, kao što smo do sada uvek dosledno branili politiku DSS-a, kojoj je Srbija uvek bila na prvom mestu", istakao je Petković.

Bojan Đurić, član Političkog saveta LDP-a, čestitao je kolegama nakon izbora i rekao da je lista LDP-a ostvarila neuporedivo bolji rezultat u odnosu na prošle izbore. "Nije bilo lako u ovoj kampanji doći do građana i mislim da će naredne nedelje tek pokazati koliko je veliki broj besmislenih tema kandidovan. Nismo zadovoljni rezultatima u Beogradu, jer prosto nije bilo prostora za afirmaciju beogradske politike", rekao je Đurić.

Zoran Panović kaže da je sada situacija teška, da su sve koalicije matematički moguće, ali politički problematične. "Ako koaliciju prave DS, SPS i LDP biće to teško zamisliti. S druge strane, ako vladu prave SNS, DSS i Mlađan Dinkić, biće i to interesantno videti, jer u svakoj vladi fali politička suština", rekao je Panović.

Milivojević, takođe, kaže da matematika sve dozvoljava, ali da će Ivica Dačić ispoštovati sve protokole. Prvo će sigurno razgovarati sa Tadićem, jer je DS i zaslužan za to "miropomazanje SPS-a".

"Dačić je skoro i rekao da je posle prošlih izbora DS ponudio više i otišao je tamo. Boris Tadić sada može ponuditi mesto premijera, ali mislim da to neće učiniti. Sada Nikolić ima šansu da ili uđe ili ne uđe u vlast, jer su se njegove pristalice zamorile. Mislim da bi bilo lepo da imamo jednu vrstu kohabitacije", naveo je Milivojević.

Vuković je rekao da sve shvata kao jednu predigru. Čeka nas drugi krug izbora i dva kandidata koja moraju da pokažu političku čvrstinu. Prema njegovim rečima, socijalisti vide veliku šansu, ali ne znaju kako da je iskoriste i nisu sigurni šta bi mogli da dobiju.

Matematika ili zajedničke ideje?

Bajatović kaže da analitičari nisu u pravu, da u bloku sa DS-om oni nisu bili zbog bolje ponude, već da su hteli strateški potez pomirenja na političkoj sceni. "Da nije bilo tog pomirenja SPS-a i DS-a, pa ne bi bilo ovakvog SNS-a", kaže Bajatović.

Dodaje da svaka partija želi da maksimizuje svoj rezultat, da je stranačkog šefa drugačije shvatio, jer je sve stvar odgovornosti. "Ne vidim zašto se shvata kao ucena to da Dačić bude premijer. Pa, i mi imamo pravo na sumnju. Šta ako se dogovore DS i SNS, ako neko izvuče glasove naših koalicionih partnera. Pa, mi samo želimo da uozbiljimo stvar, a prvo ćemo razgovarati sa našim koalicionim partnerima", naveo je Bajatović.

Jelena Trivan kaže da DS ima drugačije iskustvo iz prošlosti iz kojeg su dosta naučili, misleći na vreme kada je Vojislav Koštunica bio predsednik, a Zoran Đinđić premijer. Kaže da je sve matematika i da je, "ako se njome rukovodimo oko strateških ciljeva, država u problemu". "Savez sa SPS nije bio matematika, to su bili dogovori, a sada je zajednička misija da završimo predsedničke izbore i da imamo jedinstveni put Srbije na svim nivoima", kaže Trivanova.

Petar Petković navodi da je DSS u kampanju izašao sa jasnim programom, da i pred partije i građane izlaze sa čistom idejom, bez kalkulacija. Kako je rekao, ideju političke neutralnosti nude za saradnju, ali morate imati načela da biste sarađivali.

"Na tim osnovama mi ćemo razgovarati sa SNS-om. Ovo vreme obeležio je autizam bivše vlasti, nije bilo razgovora sa opozicijom. Jednostavno, ako ste sa nekim razgovarali normalno je da nastavite", naveo je Petković.

Bojan Đurić sada očekuje razgovor o politici. Dve vodeće stranke vladajuće koalicije izašle su sa dijametralno suprotnim ciljevima, aranžman sa MMF-om na primer, a za nas je to veoma bitno.

"DS sada mora da kandiduje teme razgovora", kaže Đurić.

Bajatović ga pita kako će razgovarati sa DS-om, ako imaju linije razgraničenja u stavovima. "Godinu dana Srbija stoji. Ako mislite da ćemo mi na jednom pitanju slomiti koncept to ne liči na SPS. Ako hoćete da napravite vladu morate napraviti i neki kompromis. Hajde da vidimo o čemu razgovaramo, jer nije ekonomsku politiku zemlje vodio SPS".

Cvijetin Milivojević kaže da u ovom razgovoru ništa ne razume, da je sve zapravo samo u matematici. "Nemojte da bežimo od istine. Prošla vlada stvorena je jer je neka od važnih sila za Srbiju to podržala, recimo EU, a ako sada gledate to će, recimo, biti vlada DS-a, SPS-a i LDP-a, iako u svakoj kombinaciji vidim i SPS, pa i sa SNS-om i URS-om. Sve se svelo na obećanja, ima i delimično ispunjenih, "ali verujte, da prosečan građanin ne razlikuje programe DS-a i SNS-a, nego razlikuje ličnosti Nikolića i Tadića", naveo je Milivojević.

Jelena Trivan smatra da je to banalizacija, da se politika ne svodi samo na to, na obezvređivanje. "Da je do matematike, mogle bi se uvek naći većine, ali sa SPS-om to je bila politika".

O drugom krugu izbora Vuković kaže da u slučaju Ivice Dačića, biračko telo bi se više opredelilo ka Nikoliću, ali ako bude neke preporuke, to bi bio bolji rezultat za Tadića.

"Za DSS, pa mislim da će veliki broj ljudi apstinirati u drugom krugu, ali veći broj će glas dati Nikoliću", kaže Vuković.

Panović smatra da bi Dačić podržao Tadića, ali da su birači SPS-a u inerciji devedesetih i da Dačić ne bi mogao da garantuje za sve svoje birače, osim za mlade, eventualno.

Petković kaže da nema uslovljavanja, ni ucena i da je važno da pobedi ideja politike. "Ima vremena za razgovore, sa našom politikom izlazimo i na njoj insistiramo".

"Mnogi su želeli da DSS nestane, ali mi smo živi i borićemo se da zaživi ideja slobode i da ovu vladu ne formiraju stranci, kao prethodnu", rekao je Petković.

Poruke i preporuke pred drugi krug izbora

Bajatović kaže da će SPS, ako bude dobrih razgovora, dati i neku vrstu preporuke za drugi krug predsedničkih izbora. "Ima svakako upliva stranih ambasadora u našu politiku, ali mi smo svesni i nismo maloletni, pa mislimo o nacionalnom interesu", tvrdi Bajatović i navodi da se u ovakvim trenucima politička elita u jakim državama ujedinjuje.

Đorđe Vuković kaže da treba da uvažimo interese velikih sila, jer postoje veto odluke za poštovanje, ali da smo mala, slaba država čak i u regionalnim okvirima.

"Zna se gde je granica upliva stranih sila. Ne može stranac da vam uređuje kuću i odlučuje i ime vlade", kaže Petković.

Jelena Trivan kaže da joj ovakvi razgovori liče na devedesete, da je DS moderna stranka i da je i politika koja se vodila oko Kosova odbranjena.

"Ja sam počastvovana činjenicom da velike sile sa nama razgovaraju kao sa jednakima. Do formiranja sledeće vlade ova vlada još funkcioniše, Srbija ne sme da se zamrzne, ali ne možemo da govorimo o političkim kombinatorikama, jer za nas je sada najvažnije pitanje ko će biti predsednik Srbije i mislimo da je opasno da to bude Tomislav Nikolić", rekla je Trivanova.

Bajatović je istakao da „moramo poštovati ustav, da pitanje predsednika jeste važno, ali da je važno i pitanje ko će biti premijer. Na pitanje gledalaca o "Srbijagasu" navodi da je bilo zalaganja za državni intervencionizam, da to nije radio sam.

Jelena Trivan ističe da je Tadić vrlo jasno rekao da se za 14 dana „borimo za dve različite vizije Srbije i za šansu da Srbija nastavi dalje putem kojim je krenula".

O procentu belih listića, Bojan Đurić kaže da svi građani imaju svoje pravo na izborima, ali da je to neodgovorno, jer ne može doneti ništa dobro.

"Bilo bi zanimljivo, ali i tužno da se vide te poruke na listićima", smatra Đurić.

Beli listići pokazatelj nezadovoljstva

Đorđe Vuković navodi da je na ovim izborima nešto viši procenat nevažećih glasova u odnosu na prethodne, oko četiri odsto. "Moguće je da je ta akcija oduzela neke glasove SRS-u. Možda bi oni imali 5 odsto i ta stranka ne bi izgubila parlamentarni status", kaže Vuković.

Zoran Panović kaže da su stavovi Vesne Pešić prilično poljuljali neke birače, jer je ona dala i neku vrstu lekcije i Jeleni Trivan i demokratama koji pokušavaju da priču iz devedesetih vrate sada, pitanje je kompleksno, da li je LDP na pravi način bolji od starog GSS-a, ili nije?"

Pred LDP-om je sada velika raskrsnica, smatra Panović i pita se da li će se LDP vratiti u DS, ili neće.

Đurić kaže da je prošlo sedam godina, a LDP je etablirana partija, koja svoj položaj ne određuje u odnosu na DS. „Preokret je sada ostvario bolje rezultate nego na prethodnim izborima, ne sporeći, svakako, uspeh SPS-a".

Petković je rekao da beli listići mnogo govore i o razočaranosti građana Srbije. „Silni spotovi, čitava kampanja, kao da su partije bile u opoziciji, a ne na vlasti. Posao, standard. Ljudi, gde ste bili, zašto ništa niste učinili, pita Petković.

Jelena Trivan kaže da DS sa zabrinutošću gleda na bele listiće, da građani jesu nepoverljivi, razočarani, da glasaju više iz nužde nego osećanja da nekoj ideji pripadaju. Izbori će proći, ali ozbiljnije se mora raditi na poverenju u institucije i partije kao nosioce političkog sistema.

Bajatović kaže da SPS, takođe, snosi deo odgovornosti za funkcionisanje Vlade, ali i da opozicija ima svoju odgovornost i svoju ulogu.

„Za razliku od G17 koja je sa problemima trčala u javnost, mi nismo ucenjivali noseću stranku, iako svakako snosimo odgovornost. Izabraćemo predsednika, ali Vlada mora da vlada, pa zato govorim o jakom premijeru, jakim ministrima i vladi koja će morati da vuče nepopularne poteze", tvrdi Bajatović.

Za kohabitaciju i protiv nje

Mi imamo partokratski sistem, ali to se pobeđuje razgovorom, dijalogom, društvenim konsenzusom, kaže Dušan Bajatović. "Ja sam za državni intervencionizam. Mi smo popravljali stvari tamo gde je to bilo moguće i nismo to radili sami, nego upravo uz pomoć vlade", rekao je Bajatović.

Trivanova kaže da u narednim danima može da se razgovara o principima politike, a ne o kadrovima. "Evropski put je važniji od bilo kakve lične kandidature na neko mesto u državi."

Milivojević kaže da ideja kohabitacije može biti tumačena različito i da ima sud o DS-u, koji se svodi na ektremnu dozu mazohizma, zbog malih stranaka koje parazitiraju na njihovim leđima, kao i da stalno govore o negativnoj kampanji, a u spotovima pominju političku konkurenciju.

Smatra i da ne stoji teza Jelene Trivan da je opasno da neko iz partije koja nije DS bude predsednik.

Panović se pita kako su donete Izmene zakona o javnom informisanju, na šta Trivanova odgovara da duboko veruje da je to bila greška.

Panović navodi da Boris Tadić ima jaku frustraciju iz saradnje sa Koštunciom, da bi hteo da izbegne saradnju tog tipa i da je po pitanjima evrointegracija SNS bliži DS-u. Ta koalicija jeste teško izvodljiva, ali mislim da bi bila korektna sa stanovišta sila, jer LDP nervira Rusiju, a DSS Ameriku. SPS je tu i da on nije ušao u ovu vladu ne bi je ni bilo.

O tome kako će izgledati politička scena Srbije i da li je bolje da se ukrupni, Đorđe Vuković kaže da to jeste odluka građana, ali da je teško napraviti klasično ukrupljavanje, jer mi i sada imamo takoreći dvoipopartijski sistem. Prvi naredni korak sada svakako jeste ispravljanje grešaka u izbornom procesu, jer kampanja je bila negativna, u klasičnom smislu.

Bajatović navodi da "nemamo realnu političku alternativu postojećim partijama. Možemo glasati za one koji su tu, građani su sami procenili. Ali nama je politika postala najunosniji biznis, jer su partije postale preduzeća za eksploataciju vlasti, mislim da monopol nijedne nije dobar i tako ja vidim političku scenu Srbije".

Jelena Trivan kaže da, samo ukoliko se promeni vlast, stranke mogu ponuditi nešto novo. To i jeste paradoks i u samim izbornim programima, a izbori služe da se prezentuje ono što se uradilo. Dvostruko više su se u kampanji emitovani spotovi koji su promovisali naš program, rekla je Trivanova.

Milivojević kaže da mu se čini da biračko telo DS-a nije baš tako konzistentno.

Đurić smatra da dogovori sa SNS-om nisu mogući. „Ja bih voleo da mi radimo reformske poslove a da SNS to podržava. To jeste kvalitetna saradnja i o njoj možemo govoriti".

Petar Petković kaže da je čitava kampanja predstavljala dodvoravanje građanima Srbije. Jelena Trivan odgovara da je stopa nezaposlenosti u Srbiji bila najveća u vreme Vojislava Koštunice.

Jelena Trivan kaže i da nova vlada ne sme da odustane od onoga što je započeto, pregovori sa EU, reforme, razgovori sa MMF-om, nove investicije, borba protiv korupcije.

Bajatović zaključuje da razgovore o mestu premijera ostavlja stranačkim šefovima, a da je prioritet nacionalni konsenzus o najvažnijim pitanjima.

O homogenosti izbornih lista, Milivojević kaže da će u prvoj fazi pregovora sve zavisiti od nosilaca lista, ali nakon konstituisanja skupštine biće i slobodnih letača, što je sasvim normalno.

Zoran Panović kaže da sve zavisi od toga ko više nervira DS, da li je to LDP ili URS. Svakako, sve zavisi i od politika Ivice Dačića i Čedomira Jovanovića.

Cvijetin Milivojević smatra da će naredna vlada biti dugovečna, ali da za njega nije nemoguće i da se SPS i DSS pojave zajedno.

Petković odgovara da se DSS rastao od DS-a zbog pitanja rešenja problema Kosova i zato je važno, kaže, da politika naredne vlade bude zajednička da bi opstala.

"Mi nastupamo samo sa pozicije načela, razgovaramo sa SNS-om. Saznaćete rezultate tih razgovora. Onaj ko hoće da bude naš partner treba da pristane na ideju političke neutralnosti", zaključuje Petković.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару