Читај ми!

Borba sa požarima na Vidliču – najteže u Basari kod Pirota, situacija nešto bolja kod Dimitrovgrada

I dalje traje borba sa vatrenom stihijom na planini Vidlič. Ministar unutrašnjih poslova obišao je vatrogasce koji se bore sa požarima na Vidliču i kod Žagubice. Pirot i Dimitrovgrad proglasili su vanrednu situaciju na delu svojih teritorija. Najviše problema sa vatrom u selu Basara kod Pirota. U odnosu na prethodne dane, situacija je nešto bolja u selima oko Dimitrovgrada, ali svi su i dalje u pripravnosti, zbog jakog vetra koji bi mogao da razbukti plamen.

Nakon teške noći na Vidliču, situacija se poboljšava u selima oko Dimitrovgrada, dok je najkritičnije u selu Basara kod Pirota gde gori borova šuma.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obišao je Vidlič, oblast zahvaćenu požarom koji pripadnici Sektora za vanredne situacije uz sadejstvo pripadnika Helikoptereske jedinice MUP-a i drugih organa i jedinica gase.

"Nalazimo se na Staroj planini, tačnije na Vidliču, sela Basara i Krupac,  gde je  sada žarište velikog požara kojim je zahvaćeno više od 2.500 hektara.  Sve naše  jedinice su došle ovde da pomognu zajedno sa pripadnicima ostalih  specijalizovanih  državnih organa, Srbijašuma, specijalaizovane jedinice civilne zaštite", rekao je ministar Dačić.

On je naglasio da trenutno u Srbiji ima oko 200 požara, a da je juče, za 24 časa ugašeno 159 požara.

"Ovo je veoma težak posao. Mi ćemo odavde ići da obiđemo požar i u okolini Žagubice. Vatra se brzo širi, suvo je, uz pojavu vetra, koji ponekad ide gotovo neuhvatljivom brzinom. Želim da se zahvalim i podržim sve one koji učestvuju u ovome što se ovde radi, to je gašenje požara, posao koji zahteva masovno učešće i vatrogasaca-spasilaca, ali i policije obične, vojske u nekim slučajevima, različitih javnih preduzeća u ovom slučaju Srbijašuma, organa lokalne samouprave, jedinica civilne zaštite, javnih preduzeća na nivou lokala i tako dalje i želim svima da zahvalim i nadam se da ćemo uskoro i ovde ugasiti požar u potpunosti", poručio je ministar Dačić.

Kod Dimitrovgrada bolja situacija nego prethodnih dana

Situacija u selu Smilovci kod Dimitrovgrada je bolja nego juče, javlja reporter RTS-a.

Predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov je rekao za RTS da je danas nešto mirnije, ali da ne može da kaže da je situacija pod kontrolom pošto duva vetar i može da raspali vatru.

"Tokom noći, opet su sela Gujanovci i Visočki Odorovci bila u opasnosti. Vatrogasci su gasili i lovci su im pomogli dosta, tako da je ugašen taj požar koji je bio nadomak sela. I sada vidimo da tu i tamo samo dim stoji. Ne vidimo čak ni vatru", rekao je Dimitrov.

Dodao je da je manastir Sv. Kirika i Julite bio juče ugrožen, da vatra sad samo tinja i da se ne očekuje da se plamen pojača.

"Videćemo kakva je situacija prema selima Visoka, Vraćevci i Slavinja prema Pirotu, pošto su tamo juče bili dim i vatra. Gori nisko rastinje, ali na nepristupačnom terenu, daleko je od sela, što je dobro. Pratimo situaciju", naveo je Dimitrov.

Istakao je kako se javilo dosta dobrovoljaca iz Dimitrovgrada i da JP "Komunalac" pravi bedeme i krči puteve da cisterne mogu da dođu do vrha Vidliča, kako bi mogli da reaguju u slučaju da se javi potreba za tim.

Požari na Beljanici, borba za naselja u blizini Suvog Dola

Na Beljanici i dalje gore dva požara. Kopanjem kanala lokalizovan je požar koji je ugrožavao naselje Žagubicu, dok se drugi i dalje spušta ka Suvom Dolu i trenutno je na pet kilometara od naselja. Vatrogasci se bore da zaštite domaćinstva. Za sedam dana izgorelo je vise od 1.000 hektara četinarskih i bukovih šuma kao i nisko rastinje.

Na gašenju pozara angazovano je 43 vatrogasaca, 28 zaposlenih u lokalmom komunalnom preduzeću, 16 zaposlenih u rudniku uglja u Krepoljinu i 20 meštana.

V.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić naveo da postoji sumnja da je jedno lice podmetnulo požar.

Dim se oseća i u Petrovcu na Mlavi.

Na teritoriji opštine Kučevo u blizini sela Neresnica, požar gori 14 dana i do sada je izgorelo skoro 1.600 hektara šuma, livada i pašnjaka. Vatrogasci uspevaju da ga kontrolišu i trenutno nisu ugrožena sela. Na gašenju je angažovamo pedesetak vatrogasaca i još toliko civila i dobrovoljaca.

Borba sa plamenom i dalje u Basari kod Pirota

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je za RTS da je, onog trenutka kada se pokazalo da situacija na terenu izmiče kontroli, proglašena vanredna situacija kako bi se pomoglo vatrogascima i radnicima "Srbijašuma", pošto je nastala opasnost za pirotska sela Basara, Slavinja i Krupac.

"Angažovali smo svu raspoloživu mehanizaciju i građevinsku operativu da napravimo velike zaštitne protivpožarne pojase iznad tih sela i na svu sreću oni su urodili plodom. Nijedno selo, nijedan ljudski život, nijedna kuća nisu ugroženi. Nadam se i siguran sam da će tako ostati i do kraja, kada budemo ugasili požar", naveo je Vasić.

Istakao je da očekuju da vatra tokom dana dođe do tih protivpožarnih pojasa, a da će tokom dana obići sela Basara i Krupac.

Reporter RTS-a javlja da je rano jutros gorela šuma iznad Krupca i da se više vatrogasnih vozila se uputilo prema šumi.

Iz MUP-a je saopšteno da je tokom jučerašnjeg dana zabeleženo 179 požara na otvorenom prostoru, a da su trenutno najveći aktivni požari na teritoriji Pirota, Kučeva, Žagubice, Crnog vrha i Tare.

U poslednjih sedam dana pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su na 893 požara na otvorenom prostoru, a za isti period prošle godine imali su 393 reagovanja na otvorenom prostoru.

Sektor za vanredne situacije MUP još jednom apeluje na građane da budu pažljivi i da u toplim danima koji već dugo traju u našoj zemlji svaka nepažnja može da dovede do požara velikih razmera i da se pridržavaju Zakona o zaštiti od požara kako bi se posledice i šteta smanjile na minimum.

среда, 28. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару