Читај ми!

Na Vidliču gori nekoliko stotina hektara, preporučeno proglašavanje vanredne situacije u delu Pirota i Dimitrovgrada

Borba s vatrom na Vidliču kod Pirota i Dimitrovgrada i dalje traje, javlja dopisnik RTS-a. Situacija kod Dimitrovgrada je nepromenjena u odnosu na sinoć, rekao je predsednik Opštine Vladica Dimitrov. Preporučeno proglašavanje vanredne situacije na delu teritorije Pirota i Dimitrovgrada. U Žagubici i na Suvoj planini sumnja se da su požari podmetnuti. Požar na Tari, na Banjskoj steni, sad je pod kontrolom. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je sektor za vanredne situacije tokom jučerašnjeg dana imao 220 intervencija na teritoriji Srbije, od čega je bilo 198 požara.

Od početnih 200 – na Vidliču se vatra proširila na nekoliko stotina hektara. Gori suva trava i nisko rastinje na veoma nepristupačnom, stenovitom terenu, što umnogome otežava gašenje požara.

Na sednici okružnog sektora za vanredne situacije preporučeno je da Grad Pirot i Opština Dimitrovgrad proglase vanrednu situaciju na delu svojih teritorija, javlja reporter RTS-a.

Nedeljko Gagić iz Sektora za vanredne situacije rekao je za RTS da je u akciju gašenja požara na Vidliču uključeno blizu 60 vatrogasaca i 38 radnika JP "Srbijašume" – ukupno oko 120 ljudi.

"Helikopterska jedinica je radila juče u toku dana sa dva helikoptera. Danas su došli da uradimo izviđanje, da vidimo u kom pravcu su se ti prsti požara širili i da bi bilo najbolje da dejstvuju kasnije", istakao je Gagić.

Dodao je da se radi o izuzetno teškom i nepristupačnom terenu na kojem se nalazi mešavina niskog rastinja i četinarske i listopadne šume.

"Takođe, radi se o ekstremnim vremenskim uslovima. Imamo sušu, mesec dana ovde kiša nije pala", naveo je Gagić.

Situacija kod Dimitrovgrada je nepromenjena u odnosu na sinoć, rekao predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Opština pruža svu logističku podršku u mehanizaciji i ljudstvu na terenu kako bi pomogla vatrogasnim i drugim ekipama.

Najkomplikovanija situacija trenutno je u ataru sela Visički Odorovci i Gulenovcima. Inače, angažovani su i helikopteri i samo u nedelju je bilo više od 50 naleta.

U ovom trenutku nisu ugrožena sela, stanovništvo i objekti, ali se situacija prati, rekao je Dimitrov.

Koliko dugo će trajati borba sa vatrenom stihijom na planini Vidlič, umnogome će zavisiti i od vremenskih uslova – koji sada ne idu naruku zbog visokih temperatura koje se očekuju i narednih dana.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije imali su gotovo 200 intervencija, uglavnom zbog požara na otvorenom. Upozoravaju građane da budu pažljivi jer vreli talas dugo traje i svaka nepažnja može da dovede do velikih požara. 

понедељак, 26. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару