Читај ми!

Dr Stefanović: Pacijenti se javljaju zbog povišene temperature, kovida i dalje ima

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći rekla je da kovida i dalje ima, ali da nismo ugroženi jer imamo prirodni i vakcinalni imunitet. Poseban oprez za osobe koje imaju kompromitovan imunitet.

Tokom prethodne noći bilo je dosta posla za lekare Hitne pomoći i crvenih pozova – zbog saobraćajnih nesreća i padova. Dosta poziva je bilo zbog povišene temperature.

Dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći rekla je za RTS da su se dogodile dve saobraćajne nesreće, u kojima su učestvovale dve osobe – jedna je sa vidljivo lakšim povredama prevezena u Urgenti centar, a za drugu osobu konstatovana je smrt.

Žena pešak, stara 27 godina, teško je povređena u saobraćajnoj nesreći na Vračaru i prevezena na reanimaciju u Urgentni centar. Nesreća se dogodila sinoć u 22.39 u Timočkoj ulici.

Govoreći o pacijentima sa povišenom temperaturom, doktorka Stefanović kaže da je nakada u pitanju stomačni virus, a neki misle da su prehlađeni zbog preterane upotrebe klime usled visokih temperatura, neki se plaše zbiog kovida.

"Kovida i dalje ima, nije više u pandemijskom smilsu da smo ugroženi, jer imamo prirodni i vakcinalni imunitet – tako da je sve to pod kontrolom", rekla je doktorka.

Svakodnevno se na Infektivnu kliniku javljaju ljudi kod kojih je potvrđen kovid i sa teškom kliničkom slikom, dodala je ona.

"Možda ćete imati jedan dan temperaturu, izgubićete čulo mirisa, ali ako u kući imate nekoga ko ima kompromitovani imunitet za njega to može biti i dalje smrtno. Zato oprez, ako dobijete temperaturu, a imte nekog starijeg, bolesnog u kući, obratite pažnju, maske i  sve mere kao u vreme pandemije", savetovala je dr Stefanović.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару