Vasiljević: Ranjeni policajac ispričao kako je došlo do napada, uspeo je da puca ka napadaču

Vjekoslav Ilić, policajac koji je sinoć ranjen u pucnjavi kod Loznice, je u stabilnom stanju i svestan je. On je razgovarao sa pomoćnikom direktora policije Draganom Vasiljevićem koji je u razgovoru za RTS ispričao kako je došlo do napada. Ističe da je policajac Ilić uspeo da repetira pištolj i puac ka napadaču, ali ne zna se da li je on ranjen. Vasiljević je izrazio saučešće porodici ubijenog policajca Nikole Krsmanovića.

Kod Loznice je sinoć ubijen jedan policijski službenik, dok je drugi teško ranjen. Jake policijske snage intenzivno tragaju za napadačem.

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević rekao je u emisiji "Oko" RTS-a da je obišao ranjenog policajca Vjekoslava Ilića i da je on u svesnom stanju i da se oseća dobro.

Vasiljević je rekao i šta mu je Ilić ispričao.

"Videli su 'mercedes' tutinskih registarskih oznaka. Njima je to bilo sumnjivo, pošli su za vozilom, uključili svetlosnu signalizaciju. Vozilo je stalo kilometar i po dalje. Policajci su izašli iz vozila i tražili lična dokumenta, bila je to rutinska kontrola", rekao je Vasiljević.

Ističe da nije odmah došlo do pucnjave, i vozač i suvozač su dali lična dokumenta. Poštujući pravila policajci su zahtevali da jedno lice izađe - suvozač, a drugo lice je ostalo u vozilu.

"Suvozač je izašao, lice se ponašalo uobičajeno u smislu gestikluacije, bilo je nasmejano, policajac Ilić je bio sa leve strane, u zoni vozača da bi ga držao pod kontrolom. Neposredno posle početka kontrole lica začuli su se pucnji, to je bilo u zadnjem delu vozila", ispričao je Vasiljević.

Navodi da je napadač opalio nekoliko metaka ka policajcu Iliću i da ga je pogodio u desno rame.

"Kako sam kaže (Ilić) vrlo teško, ali uspeo je da repetira pištolj i uputio nekoliko hitaca prema tom licu", naveo je Vasiljević.

Nema informacije da li je napadač ranjen. Ilić je, takođe, rekao da napadač nije znao, ili nije hteo da govori srpski jezik.

Pretpostavlja se da je napadač držao pištolj za pojasom i da je on bio napunjen u trenutku kada je izlazio iz vozila.

"To je nešto što mi zaključujemo, istraga će pokazati šta i kako, ali je on vrlo brzo, kako nam je Ilić rekao, vrlo brzo nakon izlaska iz vozila i pokušaja njegovog pregleda potegao pištolj i pucao. Znači da to govori da je metak već bio u cevi", rekao je Vasiljević.

Provera iskaza Artana Hajrizija

Na licu mesta policija je pronašla pasoš osumnjičenog, izdat od strane privremenih institucija takozvanog Kosova na ime Hajrizi Artan (1991). Objavljena je i njegova fotografija. Međutim, još se proverava da li je to pravi identitet napadača. 

Hajrizi Artan se, međutim, javio nemačkim vlastima u Hanoveru i tvrdi da mu je brat Faton ukrao pasoš. Faton Hajrizi je, inače, od 6. jula odbegli zatvorenik iz zatvora Smrekovnica kod Vučitrna. On je u zatvoru bio zbog ubistva ruskog vojnika 2000. godine, ali i drugih teških krivičnih dela kao što je ranjavanje policajaca na Kosovu i Metohiji.

Vasiljević je za RTS rekao da ima dosta nelogičnosti u iskazu koju je dao Arton u Nemačkoj i dosta toga što se samo zdravim razumom ne može potvrditi, a operativno je vrlo teško.

"Na primer da je njegov brat došao u Nemačku i bio u Nemačkoj i vratio se iz Nemačke ponovo na područje Kosova i Metohije, a da je on naknadno utvrdio da mu nema njegovih ličnih dokumenata. A to lice je danas sa tim dokumentima izvršilo ovako gnusan zločin, ukoliko je to tačno", naveo je Vasiljević.

Istakao je da policija Srbije intenzivno sarađuje sa mnogim policijama, uključujući policiju Republike Srpske, policiju Bosne i Hercegovine, policiju Hrvatske, u kontaktu su sa Euleksom, kao i da su kontaktirali nemačku policiju.

"Na osnovu podataka koje smo imali na licu mesta, odnosno nemačke lične karte, kontaktirali smo preko Interpola i nemačku policiju, i dobili odgovore, ali MUP je poslao novi upit gde tražimo da nam se razjasne okolnosti i potvrdi ono što su objavili mediji", naveo je Vasiljević.

Vozač rekao da je komunicirao sa dve osoba

Danas je u jednom trenutku rečeno da je vozilo koje je zaustavljeno u stvari taksi. Međutim, kasnije je to demantovao i ministar Ivica Dačić.

Reč je o vozaču koji je po potrebi vozio ljude gde treba za određenu svotu novca. On je priveden i njemu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Tokom dana stigla informacija da nije uhapšen samo on, nego i žena iz Mladenovca i njen suprug koji je bio u Bjeljini.

"Mi u ovom trenutku ne možemo da potvrdimo kakva je njihova direktna veza, ali su oni bili, po izjavi vozača, kontaktna osoba za transport lica od Preševa do Loznice", rekao je Vasiljević.

Govoreći o vozaču, Vasiljević je rekao da je on izjavio da je taksista.

"Vozilo kojim je prevozio ovo lice, međutim, nije imalo obeležja taksija niti ima registrovanu taksi firmu koja se vodi na njega ili na to vozilo kojim je transportovao ovo lice", naveo je Vasiljević.

Kaže da je vozač, kako sam tvrdi, po pozivu prijateljice otišao do Preševa da preuzme jedno lice za koje kaže da ne zna ko je. Vozač tvrdi i da je bio u kontaktu sa drugim licem, koji se ispostavlja da je muž te gospođe.

"On kaže da u startu nije znao koji mu je zadatak i gde lice vozi, već je samo naslućivao, pošto mu je gospođa, kako on kaže, rekla da treba lice da se preveze u Lazarevac, a onda uz put mu je rekla da to treba da bude druga destinacija, odnosno Loznica, pa su tu imali neke nesuglasnice oko visine plaćanja", rekao je Vasiljević.

Pomoćnik direktora policije je rekao da je još nekoliko osoba u procesu obrade i da se nada da će oni moći da daju neke dodatne podatke i saznanja koja će moći da potvrde bilo koju sumnju policije.

Teren koji se pretražuje teško pristupačan

Na pitanje u kom je pravcu pobegao osumnjičeni Vasiljević kaže da je on pobegao kroz jedan otvor na ogradi prema reci Drini.

"Tu je šipražje, kukuruzište, nepristupačan teren, tuda je prošao i pobegao sa lica mesta", rekao je pomoćnik direktora policije dodajući da je vozač rekao da nije znao kuda to lice (napadač) treba dalje da ide.

Vasiljević je rekao da su odmah po saznanju o napadu angažovani svi ljudski itehnički resursi.

Na terenu su patrole Policijske uprave Šabac, patrole Granične policije, Specijalna antiteroristička jedinica, Helikopterska jedinica, vodiči službenih pasa, pripadnici Uprave kriminalističke policije, novosadske odred Žandarmerije.

Pojašnjava da je teren takav da, čim se skloni s puta, na svega nekoliko metara su kukuruzišta koja se prostiru hektarima, pri čemu je kukuruz već visok i više od dva metra. Na tri metra se ne vidi ništa, dodaje Vasiljević.

"Mi više puta pretražujemo ceo teren i sad trenutno pretražujemo taj teren sa jakim političkim snagama. Dolazimo do Drine, idemo levo, idemo desno, prečešljamo širi prostor. Ubeđen sam da ćemo naći izvršioca ovog gnusnog dela i da će mu se suditi po zakonu", rekao je Vasiljević.

Na pitanje da li postoje podaci da je na nekom graničnom prelazu ili administrativnom prelazu osumnjičeni ušao u Srbiju, Vasiljević kaže da prema podacima sa granica i administrativnih prelaza ta osoba nije ušla u Srbiju na taj način.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару