Читај ми!

Kecmanovići neće svedočiti u parnici po tužbi Dukića, ispitane direktorka škole, razredna i učiteljica

U Višem sudu u Beogradu nastavljen je parnični postupak protiv oca, majke i dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole. Svedočile tadašnja direktorka škole, razredna i učiteljica dečaka koji je pucao. Njegovi roditelji, Vladimir i Miljana Kecmanović, odlučili da ne svedoče u ovom postupku.

Roditelji dečaka K. K. koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio 10 osoba, odlučili su da ne svedoče u parničnom postupku po tužbi porodice Dukić, čija je ćerka tada ubijena.

To je sudu prenela njihova avokatica Marina Ivelja, navodeći da oni nisu u stanju da iznose odbranu, a što su uvideli nakon što su odbranu izneli u krivičnom postupku.

Punomoćnica porodice Dukić, Snežana Dunjić je istakla da se zna ko su žrtve i da ne bi trebalo da se mešaju te teze.

"Nama nije jasan takav stav, jer ovde dolazi do potpune zamene teze i oni od sebe prave žrtve, a zapravo takvim svojim ponašanjem produbljuju i povećavaju duševnu bol porodica ubijene dece koje su u sud došle radi emotivne satisfakcije i zadovoljenja potrebe da saznaju istinu, ali očigledno je da će biti uskraćeni za to", rekla je Dunjić.

Tvrdi da je potpuno jasno da je utvrđena nezakonitost u postupanju škole, ukazujući na zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru koji je obavljen nakon tragedije, gde, kako je navela, ima 37 podtačaka u kojima su nedostaci i nezakonitosti.

Ispitane tadašnja direktorka, razredna i učiteljica K. K.

U nastavku suđenja danas su ispitane tadašnja direktorka škole Snežana Knežević, zatim Nada Bulatović Radonjić koja je bila razredna dečaku K. K. tokom 6. razreda, i njegova nekadašnja učiteljica Vesna Belami.

Snežana Knežević je odgovarala na pitanja suda, punomoćnika porodice Dukić i branioca porodice Kecmanović, pri čemu je detaljno objasnila postupak promene smene đaka, kao i proces raspodele učenika u bilingvalna odeljenja.

Knežević je odgovarajući na pitanja rekla da je čula za K. K., odnosno da je imao dobre ocene i da je išao na takmičenja, dok je navela i da je njegovog oca upoznala jednom prilikom u školi kada je došlo do nesuglasice u razredu njegove mlađe ćerke.

Detaljno je pričala o školskom policajcu, programima o sprečavanju nasilja, radu psihologa i psihijatra, kao i nepravilnostima u školi koje su utvrđene vanrednim inspekcijskim nadzorom nakon 3. maja.

Pričajući o 3. maju, Knežević je naglasila da su joj stizale poruke zabrinutih roditelja ali su joj pripadnici MUP-a rekli da im ne odgovara dok ne utvrde ko je ubijen. Na pitanje da li oseća krivicu nakon tog događaja, rekla je da ne veruje da postoji neko ko je povezan sa ovim slučajem, a da ne oseća odgovornost.

Razredna: K. K. se postavljao iznad sagovornika

Nekadašnja razredna Radonjić Bulatović je ponovila da je imala osećaj da se K. K. tokom razgovora postavlja iznad sagovornika, dodajući da je tokom 6. razreda imao ukupno 213 opravdanih izostanaka što, kako je ocenila, nije bilo neuobičajno.

Učiteljica Belami je navela da K. K. i njegovu mlađu sestru svaki dan u školu dovodila dadilja, dok je majka jednom mesečno možda dolazila po njih u školu.

Dodala je da su Miljana i Vladimir Kecmanović dolazili svaki put na otvorena vrata u školi i da bi tad pitali učiteljicu na šta treba da obrate pažnju i, kako je rekla, samo to bi ih zanimalo.

Belami je istakla da se kod K. K. video “ozbiljan rad kod kuće”, navodeći da je on pored knjige za školu iz matematike imao još jednu u kojoj je vežbao, kao i da se videlo koliko je načitan jer mu je rečnik bio bogatiji u odnosu na druge đake.

Na pitanje punomoćnice Dunjić da li je znala da K. K. voli oružje, Belami je rekla da nije i da je on u svojoj torbi stalno nosio knjige, kao i da je dugo razmišljala zbog čega je počinio masakr ali joj ništa nije padalo na pamet.

Opisala ga je kao razdraganog i veselog dečaka koji je voleo da prepričava knjige svojim drugarima i da glumi, a oni bi se oklupili oko njega i pomno ga slušali.

Punomoćnica: Logično da Kecmanovići budu bar delimično lišeni roditeljskog prava

Na samom početku suđenja punomoćnica porodice Dukić, Snežana Dunjić je objasnila da je Miljani Kecmanović zabranjeno da posećuje sina, dok je njen suprug u pritvoru, te da ne obavljaju roditeljsku dužnost zbog čega je ona rekla da je logično da oni budu bar delimično lišeni roditeljskog prava.

"Vladimir i Miljana Kecmanović su hladni ljudi koji se nisu bavili svojim sinom, oni hladnim nastupom produbljuju bol oštećenih", istakla je Dunjić.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. jun, kada su pozvani razredna VII 2 razreda u kom je počinjen masakr, kao i pedagog i psiholog.

Prethodno suđenje je odloženo zbog izostanka Kecmanovića, koji su, kako su preneli njihovi advokati, najpre želeli da svedoče u krivičnom postupku, pa tek onda u parničnom.

U krivičnom postupku saslušani su Kecmanovići, mada još nije okončano postavljanje pitanja članova porodica oštećenih Miljani Kecmanović, što bi trebalo da se nastavi 21. maja.

Sud će odlučivati o ovoj tužbi tek po okončanju parničnog postupka, i doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba zbog naknade nematerijalne štete

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio, u odnosu na oca dečaka, privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K. K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Pored ovog parničnog postupka vodi se još četiri parnična postupka po tužbi ranjenih i članova porodice ubijenih.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару