Читај ми!

Gradnja "Južnog toka" krajem 2012.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavio da bi gradnja gasovoda "Južni tok" u Srbiji mogla početi krajem 2012. godine ukoliko sve bude išlo planiranim tokom. Bez pojeftinjenja gasa do kraja godine. Bajatović vraća poslanički mandat, ostaje na čelu "Srbijagasa".

Izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju mogla bi početi krajem 2012. godine ukoliko do kraja ove godine bude donesena konačna investiciona odluka za taj projekat, izjavio je  generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Bajatović je najavio da će vrlo brzo u Srbiji biti osnovana ćerka firma za projekat gasovoda "Južni tok".

Dušan Bajatović je naveo da će dužina tog gasovoda kroz Srbiju iznositi 400 kilometara i da će njegov kapacitet biti nešto manji od 40 milijardi metara kubnih gasa godišnje, a da je procenjena vrednost za deonicu tog gasovoda kroz Srbiju 1,38 milijardi evra.

Direktor "Srbijagasa" je, međutim, najavio da bi ti parametri mogli da budu i nešto viši.

Projekat "Južni tok" možda ne ide tempom kojim bi želeli njegovi investitori, ali taj gasovod će sigurno biti izgrađen kao što je izgrađen i "Severni tok", dodao je Bajatović.

Bez pojeftinjenja gasa

Prvi čovek "Srbijagasa" navodi da neće biti pojeftinjenja gasa do kraja ove godine, a najverovatnije ni u sledećoj, podsetivši da cena gasa zavisi od cene nafte na svetskom tržištu.

Bajatović je napomenuo da je cena gasa u Srbiji za domaćinstva među najnižima u Evropi i da nižu cenu gasa u regionu ima samo Rumunija koja ima znatne količine domaćeg gasa i nije uvozno zavisna kao Srbija.

Direktor "Srbijagasa" je najavio mogućnost potpisavanja dugoročnog ugovora o isporuci gasa sa "Gaspromom" kojim bi Srbija dobijala gas jeftiniji za 15 odsto. To pitanje je pokrenuto prilikom razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom prilikom njegove nedavne posete Beogradu.

"To bi bio gas koji bismo dobijali po trenutno najbolje mogućim uslovima, ali o tome konačnu odluku treba da donese Vlada Srbije", rekao je Bajatović.

Bajatović je rekao da je nabavna cena gasa sa troškovima dopreme bez troškova poslovanja "Srbijagasa" u avgustu ove godine iznosila 34,3 dinara po metru kubnom a da je prosečna cena za tarifne kupce 30,7 dinara po metru kubnom.

"Pri tom je nabavna cena uvoznog gasa u avgustu bila 38,4 dinara po metru kubnom", rekao je Bajatović i dodao da "Srbijagas" na osnovu toga ima čist gubitak od osam dinara po metru kubnom.

Generalni direktor "Srbijagasa" je naveo da je ukupna zaduženost tog preduzeća na dan 5. septembra ove godine iznosila 634,3 miliona evra od čega dugovanja za kredite pod komercijalnim uslovima iznose 204,3 miliona evra, a krediti sa državnom garancijom 430 miliona evra.

"Srbijagas" je preuzeo posao izgradnje gasovoda za potrebe kompanije "Fijat automobili - Srbija" u Kragujevcu, izjavio je Bajatović.  Vlada je taj posao, vrednosti 7,85 miliona evra, poverila "Srbijagasu" zbog problema sa prethodno izabranim izvođačom, koji je otišao u stečaj, dodao je direktor "Srbijagasa".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи