Sudbina Grčke preti i Japanu

Japan bi mogao da se suoči sa finansijskim problemima poput onih u Grčkoj, ako se pod hitno ne uradi nešto na smanjenju naraslog javnog duga, upozorio novi premijer te države Naoto Kan.

Novi japanski premijer Naoto Kan upozorio je da bi Japan mogao da se suoči sa finansijskim problemima poput onih u Grčkoj, ako se pod hitno ne uradi nešto na smanjenju naraslog javnog duga.

Kan je u prvom obraćanju parlamentu istakao da Japan, druga po veličini svetska ekonomija, ne može da dopusti dalji rast duga dok su državne finansije pod pritiskom starenja i smanjenja populacije.

"Teško je držati se politike koja suviše zavisi od zaduživanja. Kao što vidimo iz finansijske zbrke u Evropi zbog Grčke, naše finansije mogle bi da krahiraju ako se izgubi poverenje u japanske obveznice i preostane, samo, sve veći dug", objasnio je Kan.

Japan ima najveći javni dug među industrijski razvijenim zemljama. U prošloj godini, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, dug je dostizao 218,6 odsto japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Šesti japanski premijer za četiri godine, koji je pre premijerske kratko bio na funkciji ministra finansija, obećao je i da će vlada sarađivati sa Bankom Japana da bi se izbeglo povećanje deflacije, kao i da će se fokusirati na razvoj "sveobuhvatne" politike.

Kan je najavio da će detalje plana ekonomskog razvoja saopštiti kasnije ovog meseca dodajući da cilja na ekonomski rast veći od dva odsto godišnje do fiskalne 2020. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару