Kakao na berzama dostiže rekordne cene – da li je čokolada luksuz budućnosti
Za godinu dana čokolada je u Srbiji poskupela 32,8 odsto, a cena kakaa na globalnom tržištu iz dana u dan varira. U godini kada se globalno tržište suočava sa najvećim nedostatkom zrna kakaa, na berzama dostiže svoj maksimum – 12.500 dolara za tonu. Da li praznici utiču na to da cene omiljenog slatkiša skaču?
Crna, bela, mlečna, sa jagodama, keksom, lešnikom – za svakoga ponešto. A za 100 grama mlečne treba od 185 do 270 dinara, ako se "uhvati" akcija može da se uštedi oko 50 dinara.
Sa većim procentom kakaa, raste i cena. A u osnovi problema - slab rod kakaa i virus koji je zahvatio plantaže u najvećim proizvodjačima Obali Slonovače i Gani.
"Uzgoj kakaa je težak posao. Trebalo bi da nam vlast pomogne oko stvari kao što su đubrivo, kosilice, čizme i drugi alati za lakši rad. Kako kažu – nema kakaa, nema Gane", navodi Abubakar Džebril, farmer iz Gane.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Slobodan Aćimović ukazuje da je kakao berzanska roba što podrazumeva oscilacije cena.
"Negde je uobičajna cena bila oko 2.500 dolara po toni, u nekim momentima je bila 4.500, pa je skočila na 7.000, čak u nekim momentima i na 12.000. To vam je slično kao sa kafom", objašnjava profesor Aćimović.
Uticaj globalnog poskupljenja na domaće konditore
Domaći konditori kažu da mogu samo da pokušaju da ublaže uticaj globalnog poskupljenja kakaa.
"Došlo je do smanjenja proizvodnje i nedostatka kakaa, što je rezultiralo istorijski visokim cenama na svetskim berzama. To direktno utiče na tržište i konditorsku industriju i u Srbiji. Kakao je nezamenljiva sirovina u našim recepturama i kao odgovaran proizvođač, ne koristimo zamene", navode u kompaniji "Štark".
Na primer, u Nemačkoj je uoči Božića čokoladni Deda Mraz koštao 50 odsto više nego ranije. Stručnjaci kažu da to nema veze sa praznicima.
"Zavisi od toga po kojoj ceni su koje kompanije nabavljale koje količine robe. Kompanije se ponašaju vrlo racionalno – ako vide da na berzama idu cene gore, one što pre žele da nabave što veće količine da bi amortizovale to veliko fluktuiranje cena", naglašava profesor Aćimović.
U poslednjih godinu dana cena čokolade u Srbiji porasla je za 32,8 odsto, a proizvodi u kategoriji "kakao i čokolada u prahu" 20 procenata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Upućeni kažu, ukoliko i naredne godine bude slab rod – čokolada jeftinija neće biti.
Коментари