Читај ми!

Vučić: Brzu prugu od Novog Sada do Subotice otvaramo 24. novembra

Predsednik Aleksandar Vučić, koji posle testne vožnje brzom prugom obilazi radove na železničkoj stanici u Subotici, najavio je da će novoizgrađena deonica od Novog Sada do Subotice biti otvorena 24. novembra.

Predsednik Vučić je tokom test-vožnje specijalnim vozom Nemačkih železnica, zajedno sa suprugom Tamarom Vučić, rekao da će se, kada deonica brze pruge od Novog Sada do Subotice bude otvorena, stizati od Beograda do Subotice za samo sat i 10 minuta. Predsednik je govorio i o političkim temama.

 Predsednik je najavio da će novoizgrađena deonica biti otvorena 24. novembra, što je godinu dana pre predviđenog roka.

Posle povezivanja sa Budimpeštom, očekuje i dalje povezivanje preko Niša do Soluna, kao i do Istanbula, ali da je za to potrebno da se obezbedi novac.

"Izgradnjom ove pruge sve se menja. Povezivanjem sa Budimpeštom očekujemo rast broja turista", rekao je Vučić.

Istakao je da je sve rađeno po najvišim standardima, da je pruga izgrađena tako da neće biti buke tokom vožnje i da su stanice na trasi veoma dobro uređene.

"Razgovaraćemo sa Kinezima o izgradnji banatske pruge"

Predsednik je najavio da će sa ambasadorom Kine Li Mingom razgovarati o izgradnji banatske pruge od Pančeva do Subotice.

"Rekao sam našem prijatelju Li Mingu, da rešimo pitanje finansiranja banatske pruge od Pančeva preko Opova, Zrenjanina, Miloševa, pa ćemo da produžimo do Kikinde, ali i da skrenemo kod Čoke prema Subotici. Time bi smo spojili Severnu Bačku i Srednji Banat sa Beogradom, sa Južnim Banatom i Beogradom. I nije nam to ni preskupo, imajući u vidu stanje naših javnih finansija", naveo je Vučić. 

Obilazak radova na staničnoj zgradi u Subotici

Posle testne vožnje specijalnim vozom, koji je dostigao brzinu od 200 kilometara na sat, predsednik je stigao u Suboticu, gde obilazi završne radove na staničnoj zgradi Železničke stanice.

Železnička stanica Subotica nalazi se u samom centru grada i podeljena je na dva dela: putnički i teretni, a ujedno predstavlja i čvorište na granici između Srbije i Mađarske.

Radovi na rekonstrukciji stanice počeli su u avgustu prošle godine, a odvijali su se u dve faze.

Prva faza obuhvatala je rekonstrukciju teretnih i putničkih terminala, kao i radove na zameni koloseka šest sporednih koloseka.

Rekonstruisana su ukupno 23 kilometra koloseka i 113 skretnica, sa dužinom staničnih koloseka od 16 kilometara i dužinom sporednih koloseka od sedam kilometara, uključujući i šest objekata, tri koja su bila predviđena za rušenje i rekonstrukciju, kao i tri novoizgrađena.

Projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta predstavlja kapitalni projekat saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a ujedno je i prvi projekat povezivanja kineske železničke tehnologije i opreme sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti železnica Evropske unije.

Ukupna dužina pruge Beograd - Budimpešta je blizu 341,7 kilometara, povezuje Beograd i glavni grad Mađarske Budimpeštu, a 183,1 kilometar se nalazi na teritoriji Srbije.

Ako bude novca uskoro početak gradnje od Pančeva do Kikinde

Vučić je rekao da ako se bude obezbedio novac uskoro, krenuće da se gradi pruga od Pančeva preko Opova, Zrenjanina, Miloševa, do Kikinde i levim krakom, odnosno zapadnim i severozapadnim ka Subotici da se povežu i Čoka i Subotica.

"Mnogo bismo uradili, a onda nam ostaje posle Sombor, Vrbas, 53 kilometra da i Somborci, ljudi iz zapadnog Bačkog okruga dođu do brze pruge. Kasnije i Sombor, Subotica, ali mnogo, mnogo para to zahteva, tako da videćemo", rekao je Vučić.

On je zahvalio na ogromnoj posvećenosti projektu izgradnje pruge svima koji su u njoj učestvovali.

"Napravićemo veliku proslavu 24. novembra. Verujem da će nam se pridružiti i (mađarski premijer) Viktor Orban, ako bude mogao. Zajednički smo ovo dogovarali, red je da zajednički proslavimo. Doći će nam i ministar velike vlade Narodne Republike Kine ovde da zajedno sa nama ovaj uspeh proslavi. Tako da 24. novembra, narode, spremajte se iz Beograda do Subotice za sat i deset", poručio je Vučić.

Predsednik Vučić je izjavio tokom obilaska završnih radova na staničnoj zgradi Železničke stanice u Subotici da ona neće biti otvorena sve dok na njoj ne budu i natpisi na mađarskom jeziku.

Vučić je rekao da je primetio da postoje natpisi na stanici samo na srpskom i engleskom jeziku i da treba da budu na srpskom, na mađarskom, pa tek onda na engleskom.

"Stanica neće biti otvorena, kako je trebalo, za pet ili šest dana, moraćete nešto da promenite na stanici. (Gorane) Vesiću, to da bude gotovo u narednih 10 do 12 dana. Stoje natpisi na sprskom i engleskom, ali nam nedostaju na mađarskom jeziku. Dok sam ja predsednik neće biti otvorena stanica dok ne budu natpisi i na mađarskom jeziku“, kaže Vučić.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи