Читај ми!

Miklič za RTS: Srbija proizvede tri puta više ulja nego što je dovoljno za domaću potrošnju

Žetva suncokreta je na samom kraju, a prve prognoze kažu da ćemo zbog suše imati 10 do 15 odsto manji rod od desetogodišnjeg proseka, kaže za RTS dr Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja za suncokret Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Moguće je da na globalnom tržištu bude nestašica ulja, ali takve bojazni u Srbiji nema, istakao je Miklič.

Vladimir Miklič sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu kaže da otkupna akontna cena suncokreta od 37 dinara jeste niža nego prethodnih godina, ali da će površine pod tom kulturom nastaviti da rastu jer je suncokret daleko otporniji na klimatske promene od ostalih ratarskih kultura.

Miklič naglašava značaj jake domaće industrije ulja i kaže da bi ona mogla da preradi i tri puta veću količinu suncokreta.

"Suncokret je jedna od najvažnijih stavki srpskog poljoprivrednog izvoza jer za razliku od drugih ratarskih kultura, u izvoz ide u prerađenom obliku, kao ulje. Iako su prinosi manji, otkupna cena neće biti veća. Zaradiće samo poljoprivrednici koji imaju prinose veće od tri i po tone po hektaru", kaže za RTS dr Vladimir Miklič.

Prema njegovim rečima, zavisi koliko je ko uložio, jer su ulaganja u suncokret sve veća.

"Nekad se nije đubrilo, uvek se više ulagalo u kukuruz. Sada je drugačije. Za desetak godina suncokret neće moći ni bez navodnjavanja", kaže Miklič i dodaje da površine pod tom kulturom u Srbiji rastu iz godine u godinu te da sada dostižu 270.000 do 280.000 hektara.

Površine pod suncokretom će nastaviti da rastu

Smatra da će površine nastaviti da rastu uprkos padu otkupne cene, koja trenutno iznosi 37 dinara i do kraja sezone može porasti za dva do tri dinara. 

Rukovodilac Odeljenja za suncokret ističe da ne stoje argumenti poljoprivrednika koji kažu da imamo najnižu otkupnu cenu suncokreta u regionu, te da se uljare dogovaraju oko otkupne cene, zbog čega su ih u nekoliko navrata prijavljivali antimonopolskoj komisiji.

Jak prerađivački sektor

Miklič je rekao da je juče došao iz Rumunije, gde je cena suncokreta ista ili možda čak malo manja.

"Svuda je cena relativno niska, mnogo je faktora koji na to utiču. Što se tiče eventualnih dogovora fabrika o tome koju će cenu ponuditi proizvođačima, ja dugo sarađujem s njima, a takvih saznanja nemam. Mislim da to tako ne ide. Velika je prednost Srbije što ima tako jak pređivački sektor, vrlo moderan i velikih kapaciteta", kaže Miklič.

Dodaje da imamo proizvodnju od nekih 700.000 do 750.000 tona ulja u solidnim godinama, nešto slično će biti i ove godine.

Na globalnom tržištu moguća nestašica ulja

"Proizvodimo najmanje tri puta veću količinu ulja nego što Srbija troši. Ulje je odličan izvozni proizvod i ta industrija je 90-ih godina uz šećerane finansirala čitavu proizvodnju. Naravno, to su radili kako bi obezbedili sirovine za sebe, ali da nije bilo toga, ogromne površine zemljišta bile bi zaparložene", zaključije Miklič.

Miklič ističe i to da je suša uzela danak u celoj Evropi, koja je najveći proizvođač suncokreta, i da je moguće da na globalnom tržištu bude nestašica ulja, najpre zbog sukoba Rusije i Ukrajine, koje su i najveći proizvođači, ali da takve bojazni u Srbiji nema.

четвртак, 05. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару