Читај ми!

Vučević sa Kamikavom o ekonomskoj saradnji Srbije i Japana

Premijer Srbije Miloš Vučević ocenio je da bilateralni odnosi Srbije i Japana u ekonomskom aspektu dobijaju sve više na intenzitetu. U razgovoru sa ministarskom spoljnih poslova Jokom Kamikavom naglasio je da ga raduje činjenica da su japanski investitori prepoznali prednosti poslovanja u Srbiji, kao jednog od lidera u regionu po inovativnim tehnologijama i oblasti veštačke inteligencije. Ministar spoljnih poslova Marko Đurić dogovorio početak pregovora o Sporazumu o investicijama.

Miloš Vučević je pozvao japanske investitore da ulažu na srpskom tržištu, istakavši da je Srbija zemlja sa odličnom poslovnom klimom, posebno za investicije u oblasti informacionih tehnologija.

Vlada Srbije saopštila je da je Vučević rekao da veliki potencijal u saradnji sa Japanom vidi u oblasti zaštite životne sredine, jer ta zemlja može da podeli znanja i iskustva u ovoj oblasti.

Premijer je ocenio da je veoma zadovoljan činjenicom da postoji zainteresovanost obe zemlje za saradnju u izgradnji i finansiranju RHE Bistrica i u drugim energetskim projektima, kao i za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Naveo je da je održavanje specijalizovane izložbe EKSPO 2027 još jedna prilika za jačanje saradnje sa Japanom, s obzirom na to da se 2025. godine u Osaki takođe održava. Veruje da će Japan sa Srbijom podeliti iskustva koja će biti dragocena za organizovanje i održavanje izložbe EKSPO 2027.

Vučević je naglasio da cilj Srbije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, i naveo da je zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji i podvukao da je neophodno izvršiti pritisak na Prištinu kako bi se nastavio dijalog i zaustavio teror koji se vrši nad srpskim narodom u južnoj pokrajini.

Joko Kamikava je rekla da dve zemlje obeležavaju 142 godine diplomatskih odnosa, istakavši da je Srbije važan partner Japana u ovom delu sveta.

"Ulazimo u period još intenzivnijeg razvoja ekonomske saradnje dveju zemalja“, poručila je Kamikava i precizirala da 34 japanske kompanije posluju uspešno u Srbiji.

Đurić dogovorio početak pregovora o Sporazumu o investicija 

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa ministarkom Kamikavom sa kojom je dogovorio početak pregovora o Sporazumu o investicijama, čijim će zaključivanjem biti stvorena izvanredna prilika za jačanje ekonomskih veza sa Japanom i dat impuls razvoju naše privrede.

Đurić je sagovornicu informisao o ekonomskim uspesima Srbije, pohvalivši dinamičan razvoj trgovinske razmene i priliv investicija iz Japana, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izrazivši zadovoljstvo zbog prve posete japanske ministarke Srbiji, ministar Đurić je istakao da dve zemlje imaju dugogodišnju tradiciju bliske partnerske saradnje i zahvalio na japanskoj solidarnosti i donacijama u protekle dve i po decenije.

Šef srpske diplomatije pozdravio je saradnju u okviru japanske Inicijative za zapadni Balkan, i konstatovao je da sa naše strane postoji zainteresovanost da ta inicijativa bude još vidljivija i da bude okvir za realizaciju konkretnih projekata.

Prema Đurićevim rečima Beograd ostaje dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za rešavanje otvorenih pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom, a istovremeno ulaže napore da u odnosima sa susednim državama nastupa kao garant mira i stabilnosti u regionu.

"Nastavićemo da stvaramo politički ambijent stabilnosti, kako bi i vaše i naše kompanije mogle da se razvijaju. Očuvanje stabilnosti je naš najvažniji prioritet", zaključio je Đurić.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи