Читај ми!

Topličke kolačare, kotulače – da li ste probali čips od zukve

Toplica je izuzetno bogata autohtonim sortama voća koje se gaji na tom području stotinama godina unazad. Jedan od čuvara tradicije je profesor voćarstva na Topličkoj akademiji, koji na svom imanju ima više od 30 starih sorti jabuka i 20 vrsta krušaka i trešanja koje je sam kalemio.

Dragan Orović kalemarstvom se bavi više od 30 godina. Na ovaj način sačuvao je autohtone sorte jabuka u rodnom selu Rgaju, na obroncima Vidojevice.

"Najkarakterističnije su šumatovka, šarunka, budimka, jonatan stari, pa tu imam nekakve kožare, kolačare, kotulače, znači ima 33 stare sorte", kaže prof. Dragan Orović iz Prokuplja. 

Kalem grančice krušaka i trešanja donosio je sa Radana, Golije i iz Šumadije, pa na svojoj plantaži ima i golijsku lepoticu radanku i njegovu omiljenu zukvu.

"Neko je poistovećuje sa divljom jabukom. Međutim nije, ona je kalem, ona rodi odlično. Ja imam oko 300 i nešto stabala. Naravno, meni je ideja da pravimo jabukovo sirće. Pokušali smo nešto da radimo, sušimo te jabuke i mogu vam reći da smo od te sorte dobili fantastičan čips", kaže profesor Orović.

Dragan, a i njegovi malobrojni gorštaci, ne razmišljaju o komercijalizaciji, bez obzira na dobre uslove i povoljne podsticajne mere koje država daje za organsku proizvodnju.

"Poljoprivredni proizvođači treba da se jave nama da ih što više uputimo u sam proces sertifikovanja i naravno i u ostale detalje, kao što su izbor položaja terena, lokalitet, odabir sorti, kako bi im ta proizvodnja bila što lakša", kaže Aleksandar Petković, gradski većnik za poljoprivredu.

"Mi nemamo tržište za ove sorte, prvo zato što narod to i ne poznaje, drugo neke koje poznaje, mi nismo dostupni tržištu, ne možemo ni da dođemo, ni da nam dođu vozila, put je u vrlo lošem stanju", kaže profesor Dragan Orović.

Gotovo sva planinska sela u Topličkom okrugu, gde su odlični uslovi za bavljenje organskom proizvodnjom, nemaju dobre puteve, zbog toga je većina meštana napustila ove krajeve.

петак, 22. новембар 2024.
1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње