Читај ми!

Paviljon "Hleb i reka" na međunarodnom sajmu u Šangaju - put do kineskog tržišta traže srpske kompanije

U Šangaju je svečano otvoren Međunarodni uvozni sajam i na njemu nacionalni paviljon Srbije koja je počasni gost. Među govornicima bila je i premijerka Srbije Ana Brnabić. Osvrnula se na ekonomsku saradnju dve države i ocenila da će nastupom u Šangaju srpski privrednici imati konkretne rezultate.

"Hleb i reka", to je naziv paviljona Srbije koji izgledom i zvucima prenosi običaje zemlje koju predstavlja. Gosti se dočekuju tradicionalno i srdačno uz tumačenje svakog detalja - od holograma koji simbolizuje ognjište i okuplja porodicu, do reči pesme zbog koje se tokom svakog izvođenja oko srpskog paviljona napravi najveća gužva na sajmu.

"I zvuk i miris hleba koji se ovde pravi, ustvari interaktivan prostor koji će sve vreme trajanja prenositi informaciju da je Srbija jedno moderno mesto, ali koje ne odustaje od svoje tradicije, istorije i kulture", navodi Dušan Jovović, autor paviljona.

Srbija šesti put nastupa na sajmu uvoza u Šangaju, ove godine kao zemlja počasni gost. Start za traženje kineskih kupaca dala je premijerka Ana Brnabić, uz ocenu da Srbija želi da ih dobro upozna sa domaćim proizvodima.

"Ali takođe očekujemo da će se naše kompanije vratiti kući sa potpisanim ugovorima i da je ovo tek početak mnogo bolje saradnje u smislu našeg izvoza na kinesko tržište koje je ogromno i koje taman da sve izvezemo na kinesko tržište što proizvedemo ne možemo da pokrijemo deo jednog od njihovih velikih gradova", navel je Brnabićeva na kinesko tržište koje je ogromno i taman da sve izvezemo što proizvedemo.

Put do kineskog tržišta traže proizvodi iz celog sveta

Put do kineskog tržišta proizvodi iz celog sveta traže na ekonomskom delu sajma.

O važnosti sajma najbolje govore brojevi - očekuje se da će ga posetiti gotovo pola miliona ljudi. Na ekonomskom delu učestvuje 128 država i više od 340 firmi. Među njima i one iz Srbije. Uglavnom iz prehrambenog sektora - zato srpski štand posetioce privlači pre svega mirisima i ukusima. Kinezi raspoloženi da probaju, ali i da trguju.

Drugačije je i kinesko tržište, mnogim privrednicima i dalje nedostižno. Kupci zahtevni, traže kvalitet, atraktivno pakovanje i velike količine, saglasni su izlagači. Jedna od domaćih firmi drugi put je u Šangaju, ovog puta odlučna da tu i ostane.

"Imamo velike ambicije, da izvozimo na kinesko tržište i imamo dobra očekivanja povodom ovog sajma. Skupljamo kontakte i videćemo šta će biti", navodi Olivera Tomić, izlagač.

Srbija počani gost sajma

Kao počasni gost sajma, Srbija je bila deo svečane ceremonije otvaranja.

"Šangaj je najveći ekonomski hab u Kini. To je takođe mesto gde moćna reka Jangce grli ogromni Tihi okean. Tokom godina Šangaj je kao prihvatajući duh prednjačio u otvaranju Kine i pratio puls globalne ekonomije. Otvorenost, inovacije i inkluzivnost su zaštitni znak Šangaja", rekao je Li Kećang, premijer Kine.

Premijerka Srbija je u govoru uzvratila poziv domaćinima i svim gostima.

"Posebno bih želela sve da vas pozovem da posetite Beograd i učestvujete na specijalizovanoj svetskoj izložbi EXPO2027 događaja na kojem će gostima u glavnom gradu biti predstavljan spoj tradicionalne i moderne Srbije. Hvala vam na gostoprimstvu i vidimo se u Srbiji", poručila je Brnabićeva

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару