Читај ми!

Sajam građevinarstva – prilika da naučimo kako se planira, projektuje i gradi

"Gradimo pametno", slogan je 47. sajma građevinarstva u Beogradu, koji je okupio 430 izlagača, trećina ih je iz inostranstva. Građevinari poručuju da, ako hoćemo da se u zemlji gradi i da kvadrati stana budu jeftini i dostupni za većinu građana, moraju da se poštuju zakoni i procedure. Iz resornog ministarstva poručuju da će Vlada učiniti sve da građevinarima sačuva radna mesta i da su naši inženjeri najveći kapital. Za ovu godinu doneta je odluka da investicije koje finansira Srbija budu povećane na 3,6 milijardi evra, i na taj način će se održati građevinska industrija.

Proizvođači podsećaju da kriza u proizvodnji građevinskog materijala predugo traje, a da im je zbog rusko-ukrajinskog sukoba otežano i snabdevanje sirovinama.

"Pre svega smo se oslonili na pouzdane partnere i postojeće s kojima već dugi niz godina gradimo poverenje i oni su nam bila osnova kako bismo mogli da održimo kontinuitet u poslovanju", kaže Darko Gajić iz kompanije "Peštan", Aranđelovac.

Iako kriza desetkuje građevinare, nijedan izlagač nije otkazao učešće na Sajmu. Zastupljene su sve građevinske delatnosti i izloženi noviteti, poput master ključa za stambene i poslovne objekte.

"Zaposleni može proći kroz pešačku barijeru, kontrolu pristupa, može pristupiti svojim pametnim telefonom u momentu kada se pojavi lift, može doći da ga tačno odveze na sprat gde su njegove kancelarije", kaže Dragan Suhanek iz preduzeća "Sekjuriti grup int".  

Na sajmu se postavilo i pitanje završetka strategije razvoja građevinarstva. 

"Kroz tu strategiju omogućili bismo bolje uslove za građevinske kompanije i stvorili bi se uslovi da naše građevinske kompanije konkurišu i budu nosioci velikih poslova i samim tim bismo poboljšali proces proizvodnje, ostvarivali bi se veći prihodi i bila bi uposlena naša radna snaga", kaže Danijela Rabrenović, arhitekta "Konekt konsalting tima" iz Beograda.

Vesić: Strane kompanije moraju da nominuju domaće podizvođače 

Za resornog ministra Sajam je prilika da naučimo kako se planira, projektuje i gradi. Najavljuje završetak strategije razvoja građevinarstva. 

"Insistiraćemo da kada strane kompanije rade da moraju da nominuju podizvođače koji su domaći i tražićemo da se direktno plaćaju podizvođači prilikom plaćanja situacija da ne bi bilo situacija da pojedini izvođači zadržavaju novac i ne plaćaju podizvođače", kaže Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Da omogućimo da naše kompanije krenu, da počnu da rade i van Srbije, da počnu da rade ono što je bilo nekada i da naprosto mogu da rade velike i ozbiljne infrastrukturne projekte", rekao je Vesić. 

Značaj građevinarstva za ekonomiju Srbije pokazuje i njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu, koji je prošle godine iznosio šest odsto, a u 2022. se uvećao na 6,4 odsto. Proizvođači poručuju da fokus treba da bude i na građevinskim proizvodima domaćeg porekla i da se privrednici regiona udružuju kako bi rešili globalne probleme.

понедељак, 05. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару