Читај ми!

Odjeci "Vinske vizije" i u Albi, šta traži savremeni turista i može li Srbija to da ponudi

Vinski turizam zajedno sa gastronomijom daje jednu autentičnost turističkim destinacijama, a to je ono za čime današnji turisti najviše tragaju, kaže ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić koja je učestvovala na konferenciji posvećenoj vinskom turizmu u italijanskoj Albi. Ističe da je "Vinska vizija" Otvorenog Balakana doprinela još većoj popularnosti Srbije i drugih balkanskih zemalja.

Publicitet sajma "Vinska vizija" u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" prevazišao je regionalni okvir. Generalni sekretar Svetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili rekao je na konferenciji posvećenoj vinskom turizmu u italijanskoj Albi da žele da učestvuju u organizaciji sajma vina i gastronomije u Srbiji sledeće godine.

Taj sajam bi prema njegovim rečima bio još veći, sa učesnicima iz celog sveta što bi doprinelo još većoj popularnosti Srbije i drugih balkanskih zemalja kao vinskih i gastronomskih destinacija, zašta potencijal nesumnjivo postoji.

Pored toga, ideja je i da se jedna od sledećih konferencija Svetske turističke organizacije održi upravo u Srbiji, verovatno na Mokroj Gori.

"Bila sam više nego iznenađena i pored toga bio je jedan upitnik 'Da li biste došli u Srbiju, da li biste izabrali Srbiju kao destinaciju za upoznavanje sa vinskim turizmom' i mnogi od ispitanika su odgovorili 'da', tako da je to još jedan podatak i za samu Srbiju jako značajan - motivacija da nastavimo da se bavimo vinskim turizmom jer je očigledno da zaista imamo jako puno potencijala i da nas u toj sferi zaista, ja mislim, čeka jedna velika ekspanzija i pojedinačno Srbiju, ali i regionalno", rekla je u Albi za RTS ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Istakla je da je generalni sekretar vrlo zainteresovan i za promociju Dunava i takođe turizma, nautičkog turizma i Dunava kao turističke destinacije.

"Mislimo da je to još jedna jako bitna vest i takođe Dunav kao turistički potencijal i naša turistička destinacija nije dovoljno razvijen i mi želimo da radimo na tome zajedno sa Svetskom turističkom organizacijom i drago nam je da su i oni to prepoznali kao jedan od prioriteta", navela je Matićeva.

Ona je, kaže, napomenula da u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i vinskih puteva Otvorenog Balkana smatraju da ima prostora i za Republiku Bugarsku da se pridruži.

"Mi smatramo da je ta regionalna saradnja izuzetno važna i bitna i oni su takođe zainteresovani da razmotre učešće u tom našem projektu", rekla je ministarka.

Gastronomija pruža autentičnost turističkim destinacijama 

Na pitanje koji su naredni koraci, imajući u vidu da se vinski turizam pokazao kao vrlo isplativ, ministarka Tatjana Matić kaže da će se pojačati saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede, a radiće se i na razvoju određene infrastrukture.

"Ono što je ja mislim ključno reći jeste da vinski turizam zajedno sa gastronomijom pre svega daje jednu autentičnost turističkim destinacijama, a to je ono za čime današnji turisti najviše tragaju i bez čega zapravo savremene turostičke destinacije ne mogu da računaju na veći broj turista. Prema tome, ako zaista želimo da budemo turistička destinacija koja će privlačiti i dalje ovako veliki broj turista mi moramo jednostavno zaista raditi na tome jer između ostalog vidimo da je tu ogroman potencijal koji mi posedujemo", istakla je Matićeva.

U ovoj godini zabeležen je dolazak tri miliona turista, ostvareno je preko 8,5 miliona noćenja.

"Dostigli smo već sada gotovo milijardu evra deviznog priliva, mi moramo razmišljati o godinama koje dolaze i u tim godinama dakle ono što će turisti tražiti biće autentičnost, gastronomija, vinski turizam, etno turizam, održivost, ekološki turizam i prema tome sve to će biti jedan paket koji će stvarati turistički proizvod koji će zaista biti prihvatljiv savremenom turisti i pre svega tržišno održiv. To je ono što Srbija ima da ponudi i ne samo regionalno, već i na daljim tržištima koja će se sigurno sledeće godine otvoriti", zaključila je ministarka Tatjana Matić.

среда, 15. јануар 2025.
-3° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње