Raskinut ugovor o prodaji "Azotare"

Agencija za privatizaciju Srbije raskinula ugovor sa novim vlasnikom "Azotare Pančevo" konzorcijumom dve litvanske kompanije "Arvi" i "Saniteks" i srpske kompanije "Univerzal holding". Ugovor raskinut jer novi vlasnik nije raspolagao imovinom na zakonit način.

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je da je raskinula ugovor sa novim vlasnikom "Azotare Pančevo" konzorcijumom dve litvanske kompanije "Arvi" i "Saniteks" i srpske kompanije "Univerzal holding".

Šef Službe za informisanje Agencije Dušan Belanović rekao je da je ugovor raskinut jer novi vlasnik nije raspolagao imovinom na zakonit način, odnosno prodao je pogon preduzeća "Karbamid" za 32,5 miliona evra, što je suprotno odredbama ugovora.

Kako je rekao, novi vlasnici nisu na vreme, tačnije do kraja prošle godine, uplatili prvu ratu na ime penala za prodaju tog pogona.

Belanović je rekao da će sada "Azotaru" preuzeti Akcijski fond i izrazio očekivanje da će u saradnji sa Ministarstvom ekonomije uskoro biti odlučeno o narednim koracima.

Radnici oduševljeni odlukom 

Predsednik Samostalnog sindikata "Azotare" Milan Ivović istakao je da su obavešteni da je Agencija raskinula ugovor, što je među radnicima primljeno sa oduševljenjem.

"Dalji koraci radnika i sindikata "Azotare" biće borba za opstanak preduzeća i nalaženje pravog puta za pokretanje proizvodnje", rekao je Ivović.

"Azotaru Pančevo", nekada najveću fabriku amonijaka i veštačkog đubriva na Balkanu, koja mesecima ne radi, kupio je 2006. godine konzorcijum dve litvanske kompanije "Arvi" i "Saniteks" i srpske kompanije "Univerzal holding", za 13 miliona evra.

Kompanija "Univerzal holding" saopštila je da je odluku o prodaji nezavršenog pogona Karbamid "Azotare" doneo njen većinski vlasnik na Skupštini akcionara te fabrike u skladu sa tumačenjem Ugovora sa Agencijom za privatizaciju.

Sva sredstva dobijena prodajom tog pogona legla su na račun "Azotare" i potrošena su za izmirivanje tadašnjih velikih dugovanja fabrike, uglavnom državnim poveriocima, o čemu je obaveštena Agencija za privatizaciju.

"Univerzal holding" je u saopštenju naveo da je manjinski član konzorcijuma sa učešćem od 20 odsto.

Radnici "Azotare" dve nedelje drže fabriku u blokadi zahtevajući od vlasnika da im isplati dve zaostale zarade i pokrene proizvodnju koja stoji mesecima.

"Azotara" je od početka 2008. godine u blokadi zbog velikog duga za gas "Srbijagasu", a radnici su letos mesec dana štrajkovali zahtevajući pokretanje proizvodnje i očuvanje svojih radnih mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару