Agencije za nekretnine bore se za klijente različitim metodama

Kupoprodaja stana stresna je za sve koji su u tome učestvovali. Određivanje cene, odabir agencije za nekretnine, čekanje mesecima na kupca ili odgovarajući stan. Jedna beogradska agencija za nekretnine ponudila je svim svojim klijentima stotinu evra naknade mesečno, sve dok im ne proda stan. Da li je to moguće i pod kojim uslovima?

Kada su objavili svoju ponudu klijentima, naišli su na podozrenje i nepoverenje.

Vlasnik agencije "Riviera nekretnine" Alen Riviera kaže da je problem u tome što ljudi nisu naučili da dobijaju, već da im se uzima.

Ugovor najčešće prave na tri meseca, a najviše interesovanja, kažu, bilo je za uslove prodaje.

"Da li to mora biti u Beogradu, da li mora biti uknjižena, koliko je sigurno da ćemo to njima platiti, da li ide isplata na ruke, kako to sve funkcioniše", ispričala je Ana Radoja, menadžerka prodaje nekretnina.

Da biste dobili mesečno sto evra ako vam ne prodaju kuću ili stan, vaša nekretnina mora biti uknjižena, jer se u protivnom ne može overiti kod notara, potrebna je agencijska ekskluziva – odnosno da samo oni imaju pravo na prodaju, i na kraju da prihvatite realnu cenu nekretnine.

U Klasteru nekretnina nisu hteli da govore o pojedinačnim metodama rada agencija i kako to utiče na tržište nekretnina, pa je reporter RTS-a o tome razgovarao sa njihovim kolegama iz drugih agencija.

"Svakako da će i druge agencije pokušati nekim novim detaljem da poboljšaju prodaju i, naravno, sigurnost prodavaca, da prosto od svih agencija i agenata koji su prisutni na tržištu izaberu vas. Mislim da svakako treba uspostaviti neku novu ideju, zašto da ne?", istakla je Milena Gligorović iz agencije za prodaju nekretnina "Vigilantia".

Ideja je potekla iz Londona, a garanciju da ćete biti isplaćeni, ako vam ne prodaju kuću ili stan, predstavlja overeni ugovor o posredovanju u prodaji, koji sadrži precizno navedenu obavezu agencije.

"Tu pokazujemo ozbiljnost, da je došao u kuću koja će stvarno rešiti tu prodaju njegovog stana", dodao je Riviera.

Da li će navedeni novčani način stimulisanja prodavaca uticati na promet nekretnina i promenu razmišljanja kod konkurencije, pokazaće vreme. Već sada se vidi da beogradsko tržište nekretnina koje je u prvoj polovini godine prometovalo 860 miliona evra dobija, za prodavce i kupce nove i podsticajnije načine poslovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару