Šta je dovelo do toga da Srbija napreduje na Duing biznis listi

Po uslovima poslovanja koje će nuditi u 2020. godini, Srbija je na svetskoj Duing biznis listi napredovala za četiri mesta. Po kriterijumima Svetske banke sada je na 44. poziciji u konkurenciji 190 zemalja. Uz to i najava iz Vlade da će već iduće nedelje pred njenom radnom grupom biti Agenda za dalji napredak na toj listi.

Srbija je napredovala u šest oblasti, i u društvu je država koje su u prethodnih 12 meseci sprovele najznačajnije reforme. Većina zemalja iz okruženja je desetak mesta iza Srbije.

"Čestitam srpskim institucijama na postignutom napretku. Mi u grupaciji Svetske banke se radujemo nastavku saradnje u kreiranju podsticajnog okruženja za privatni sektor. Metodologija rangiranja ovoga puta nije menjana i postignuti napredak je rezultat stvarnog rada", rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer ISF-a za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija jedina sa Zapadnog Balkana koja je napredovala na Duing biznis listi četiri mesta.

"Svi u svetu rade, samo smo mi napredovali 4 mesta, sad smo 44. Ja se nadam i uveren sam da sledeće godine možemo biti u prvih 40", istakao je predsednik Vučić.

Po građevinskim dozvolama Srbija je još konkurentnija, napredovala je na 9. mesto svetske liste. To podiže lestvicu očekivanja i u drugim oblastima.

"Uradili smo i više stvari što se tiče samog priključka električne energije, a ne samo smanjenja cene, ali nam to još nije priznato, ali moraćemo još napornije i još više da radimo. Ali, kao što svako nazadovanje nije dobro, tako je svako napredovanje dobro i zbog toga sam veoma srećan", naglasio je predsednik Vučić.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović navela je da i dalje ima ambiciju da Srbija bude u top 10 na Duing biznis listi.

"U ponedeljak kada budemo imali sastanak naše zajedničke radne grupe, verujem da ćemo doneti odluku da napravimo akcioni plan da Srbija bude u top deset na svetu, jer ako možemo u građevinskim dozvolama da budemo u prvih deset, onda sigurna sam da to možemo i u svim drugim oblastima", navela je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Dobro, 23. mesto zadržali smo u oblasti prekogranične saradnje. Po registraciji imovine smo na 58. mestu, po uslovima pokretanja posla na 73. mestu, po lakoći dobijanja kredita na 67. a po naplati poreza na 85. poziciji.

Stalna pomoć u reformama stiže od onih koji su već odavno u klubu 10 najboljih.

Ambasadorka Velike Britanije Sian Mekleod kazala je da Britanija želi da pomognemo da Srbija što više privlači investitore i da se poveća trgovinska razmena izmedju dve zemlje.

Da napredak može različito da se posmatra potvrđuje ocena Svetske banke da su nam uslovi pokretanja posla složeniji jer se od preduzetnika zahteva i elektronski serifikat.

Veliki napredak od čak 46 mesta napravljen je zakonskim izmenama koje štite manjinske investitore, uređuju postupak stečaja i u većoj meri kontrolišu odluke korporacijskih menadžera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару