"Turski tok" pod pritiskom Vašingtona, Srbija čeka potez Bugarske

Projekti novih gasovoda za dotok ruskog gasa u Evropu izloženi su sve oštrijim pritiscima Vašigtona ali i pojedinih zemlja Evropske unije. Ipak, Nemačka ne odustaje od gradnje "Severnog toka 2" a otvara i mogućnosti za američki tečni gas. Bugaska, Srbija i Mađarska čvrsto su stale iza projekta "Turski tok". Hoće li projekti odoleti pritiscima?

Nemačka je odlučna u gradnji "Severnog toka 2" koji će joj biti drugi direktan dotok ruskog gasa. Ali zbog stalnih pritisaka Berlin je rešen da projekt uskladi sa najnovijim propisima Evropske unije. Istovremeno spremaju i subvencije za gradnju najmanje dva terminala za prijem američkog tečnog gasa.

"Mi smo u pozitivnom dijalogu sa Sjedinjenim Američkim Državama o terminalu za tečni gas. To bi značilo više sigurnosti snabdevanja energijom u Evropi", kaže Peter Altmajer, nemački ministar ekonomije.

Kaže da je njihov interes da Nemačka osigura pristupačne izvore energije, a to znači da imaju interes u realizaciji projekata "Severni tok 2". 

Bugarska, Srbija i Mađarska spremne su za gradnju svojih gasnih sistema kako bi se priključile na "Turski tok".

Srećko Đukić, bivši diplomata kaže da u narednih deset do 15 godina objektivno nemamo alternativu "Turskom toku" koji treba da se gradi.

"Ni solucija sa tečnim gasom nama ne rešava pitanje, ako ne rešava jednoj bogatoj Nemačkoj, kako tečni gas može biti interesantan za nas, kada je dvostruko skuplji od gasa iz cevi", pita Đukić.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije rekao je da prvog januara 2020. prestaje dotok gasa preko Ukrajine.

"Da li će prestati sto posto ili u nekom manjem procentu, u svakom slučaju i mi i Bugari se snabdevamo preko Ukrajine ruskim prirodnim gasom i ukoliko se to desi a ne izgradi se Turski tok - mi ćemo imati veoma velike probleme", kaže Vuletić.

Energetska zajednica upalila je zeleno svetlo za "Turski tok", potvrđena je i njegova energetska i ekonomska isplativost, ipak početak gradnje je pod velikim političkim pritiskom Zapada. A naša zemlja zavisi od poteza Bugarske.

"Koliko je to teška situacija mislim da najbolje karakterišu reči Bojka Borisova, kada kaže da on pokušava da te državne interese, misleći na Turski tok, provuče kroz iglene uši", istakao je Đukić.

I evropski građane i industrija troše sve više gasa. Novi dotoci su neophodni jer i neke zemlje gase nuklearke, neke termoelktrane i svi računaju na čistu energiju iz gasnih centrala.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару