Počela sezona jagoda u Pocerini, zadovoljni i proizvođači i kupci

Na pijacama uveliko mogu da se kupe domaće jagode. Prvi su počeli da ih beru poljoprivednici iz Pocerine, koji su i najveći proizvođači tog voća u Srbiji. I pored prolećnih mrazeva, zadovoljni su kvalitetom i rodom, kao i kupci iz Rusije.

Na obroncima Cera sazrevaju najbolje jagode, kažu proizvođači koji u vreme berbe na njivama provedu i po čitav dan. Sa 60 ari, Kojići su do sada ubrali više od tone roda. Ove godine očekuju dobru zaradu.

"Od Božića počinju priče, kakva će biti jagoda, koja je cena. Svima mnogo znači, a u zadnje dve, tri godine izuzetan dohodak ostvarujemo na osnovu jagoda", kaže Vladan Kojić iz Dvorišta.

Slast domaće jagode dopala se brojnim poljoprivrednicima u ovom kraju. Zasadi se uvećavaju, a u proizvodnji učestvuju sve generacije.

"Sedma decenija mi je, slagao bih kada bi rekao da mi je lako, ali berem. Malo me izdaju leđa, samo ona se zamore, a ja se ne zamorim", navodi Živko Kojić iz Dvorišta.

Njegov komšija Mladen Čolić ističe da je berba počela i da je kvalitet jako dobar, kao i da daju sve od sebe da jagode sačuvaju.

Jagoda je prva zarada u proleće i radnicima koji u pocerska sela dolaze iz okolnih mesta. Za sat branja, dobiju 200 dinara.

"Jedva sam dočekala da krene jagoda, da naberem, da zaradim koji dinar", napominje Gospa Pavić iz Majura.

Vođa grupe radnika Rosa Perić ističe da su radnici kao jedna velika porodica.

"Mi smo kao jedna velika porodica i radimo, a radnike okupiti je malo teže. Ima ljudi koji neće da rade, ima koji hoće i vredni su i rade celu sezonu. Od proleća do zime", tvrdi Perićeva.

U sezoni, na pijaci, dnevno se proda više od 100 tona roda. Većina rane jagode, sorte "kleri" izvozi se u Rusiju.

"Čim sam ušao na ulaz, odmah je otišla. Cena je 220 dinara, dobra je, solidna je cena", ukazao je Brana Popović iz Rumske.

"Mi ovde dolazimo u devet sati ujutru i ostajemo do sedam sati uveče dok se svi proizvođači ne vrate iz njive, donesu i predaju jagodu", kaže Dragan Jovanović, kupac iz Kruševca.

Da nije bilo mraza, rod bi bio i bolji, kažu voćari koji se nadaju da cena neće padati. Jagodu u Pocerini uglavnom gaje mlađi proizvođači. Na hektaru, u rodnoj godini, uberu i do 30 tona zrelog ploda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. март 2025.
16° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса