Turističkim putokazom do domaćeg kajmaka, pršute, rakije

Zahvaljujući švajcarskim iskustvima i podsticajnim sredstvima, do proizvođača tradicionalnih proizvoda – sira, kajmaka, pršute, rakije, grnčarije, i do domaćinstava koja se bave seoskim turizmom u selima Zapadne Srbije, odnedavno se sa glavnih puteva lakše stiže, zahvaljujući preciznim putokazima. Osim gostiju iz Srbije, do njih sada dolaze i turisti iz Crne Gore i iz Bosne i Hercegovine.

Goste Zlatibora i one koji putuju ka Crnoj Gori putokaz s magistrale vodi ka zlatiborskom selu Rožanstvu i to pravo u mlekaru. Sa planinskih pašnjaka tog kraja, iz šezdesetak domaćinstava se svakog dana tu se slije hiljadu i po litara mleka, od kojega naprave oko 60 kilograma kajmaka i više od 200 kilograma sira.

Gosti, među kojima su i organizovane grupe turističkih agencija, mogu da probaju i kupe tradicionalne specijalitete. Novi putokazi su olakšali snalaženje gostima, a domaćinima povećali promet.

"Sa tim putokazima mogu da dođu, znaju gde je ta mlekara Rožanstvo. Kad nas pozovu pre ovih putokaza i pitaju gde se nalazimo, kažemo da smo blizu sela Sirogojno – prvo dođete kod nas, pa idete u Sirogojno. Sad ne moramo da pričamo, već kad dođete do Zelenkade imate putokaz koji vas vodi do naše mlekare", kaže Biljana Dželebdžić, vlasnica mlekare "Biljana krin" u Rožanstvu.

Polazna tačka švajcarskog projekta kojim su osim turističke signalizacije finansirana i 23 degustaciona centra, bila je pomoć malim proizvođačima tradicionalnih proizvoda i zanimanja.

"Najvažnije je bilo što smo analizirali njihove potrebe i probleme u brdsko-planinskom području, kako da povežemo turizam i proizvođače tradicionalnih proizvoda, i pokazalo se da je najbolje napraviti mrežu saradnje sa hotelima, restoranima, sa turističkim subjektima i malim proizvođačima", rekao je Slavko Lukić iz Regionalne razvojne agencije "Zlatibor".

Za prepisivanje užičkog modela turističkih putokaza i podršku malih proizvođača zainteresovani su i u drugim krajevima Srbije, a pošto se ta metoda pokazala uspešnom, biće nastavljena i narednih pet godina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
8° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом