Читај ми!

Reagovanja na paket mera

MMF pozitivno ocenio predložene mere Vlade Srbije za smanjenje subvencija i plata u javnom sektoru, kao i za bolju naplatu poreza. Opozicija kritikuje i navodi da su mere recesione i da će njima biti usporen rast. Sindikati upozoravaju da će biti novog talasa poskupljenja.

Nakon objavljivanja paketa vladinih ekonomskih mera, oglasili su se ekonomisti, državni zvaničnici, sindikati i političke partije. 

Međunarodni monetarni fond dao je pozitivne ocene predloženim merama za smanjenje subvencija i plata u javnom sektoru, kao i za bolju naplatu poreza.

Puna primena mera za strukturne reforme i stabilizaciju javnih finansija Srbije od početka 2014. biće značajan korak u dobrom smeru i signal rešenosti srpskih vlasti da se izbore sa ekonomskim problemima, navodi se u saopštenju nakon posete Misije MMF-a Srbiji od 1. do 7. oktobra.

MMF upozorava da će istovremeno biti potrebno da se donesu i primene dodatne sveobuhvatne i dugotrajne mere kako bi se zaustavio rast i počelo smanjenje javnog duga Srbije u narednim godinama.

"U tom smislu, dostupnost koncesionog finansiranja trebalo bi iskoristiti u punoj meri da bi se smanjili troškovi otplate dugova", navodi se u saopštenju. 

Opozicija o paketu mera 

Demokratska stranka smatra da predstavljene ekonomske mere pokazuju da Vlada nema ni plan niti ljude da zemlju izvede iz krize i da je jedina šansa raspisivanje izbora, na kojima bi građani dobili vladu sposobnu da štedi, privuče investicije i ulije veru u bolju budućnost.

"DS se od dana nastanka bori za reforme i promene u zemlji, a ono što je danas predstavljeno nisu reforme - to pokazuje da Vlada nema ni plan ni ljude da zemlju izvuče iz krize", rekao je lider demokrata Dragan Đilas na konferenciji za novinare.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica ocenio je da ekonomske mere koje je predstavila Vlada Srbije nisu njene, već mere MMF-a.

"Ubrzo će se pokazati da ovo nisu mere za spas srpske ekonomije, nego naprotiv, da će ove mere posrnulu srpsku privredu potpuno baciti na kolena", navodi se u Koštuničinoj izjavi. 

Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da su predstavljene ekonomske mere Vlade recesione i da će usporiti privredni rast, ali podržavaju uvođenje štednje i racionalizacije poslovanja u javnim preduzećima, državnoj administraciji i državnoj upravi.

Lider URS-a Mlađan Dinkić rekao je da se protivi povećanju PDV-a, jer će ta mera pogoditi najugroženije i dodatno smanjiti potrošnju. 

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da su predložene mere izraz nemoći, velikog lutanja i neodgovornosti onih koji vode zemlju i zatražio da se sazove vanredna sednica parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o tim merama.

"One su izraz nemoći, velikog lutanja i neodgovornosti onih koji vode zemlju jer su spremni da teret krize prenose na društvo i građane", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Zaokret u fiskalnoj politici

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je da su mere Vlade Srbije "solidan korak", ako se to shvati kao proces od tri godine prilagođavanja.

"To je korak koji predviđa budžetski efekat na papiru od oko dva odsto, a videćemo koliko će to biti u praksi. Tu će biti i političkih i socijalnih izazova i tu će se zapravo videti koliko je održiv taj plan", rekao je Vučković na predstavljanju novog broja mesečnog biltena MAT.

Vučković je ocenio da je u merama dobro to što se otprilike dve trećne planiranog efekta sprovodi na rashodima, a jedna trećina na prihodima.

Saradnik biltena MAT Miladin Kovačević ocenio je da su sve "krizne mere" koje je Vlada Srbije donela "iznuđene" i istakao da su "u dobrom pravcu".

"To je zaokret u fiskalnoj politici ka objektivnom sagledavanju stanja u fiskalnoj politici i adekvatnog odgovora na to stanje", rekao je Kovačević.

Sindikati: Nema razvojnog dela u ekonomskim merama

Savez samostalnih sindikata Srbije ocenio je da u predloženim ekonomskim merama za finansijsku konsolidaciju zemlje nema razvojnog dela, kao i da će ušteda koja se dobije smanjenjem plata u javnom sektoru, poslužiti da se krediti vrate i za eventualna nova zaduživanja.

Potpredsednik veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je agenciji Beta da će se predložene mere ponovo prelomiti preko građana.

"Ne znam koliko će uštede u delu takozvanog solidarnog oporezivanja biti stvarne. Nije tačno da neće biti prelamanja preko najsiromašnijih i penzionera, jer se PDV na robu koja opterećuje najveće slojeve društva, povećava sa osam na deset odsto. To će se odraziti na
najsiromašniji sloj", rekao je Mihajlović.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ocenila je da mere ukazuju da će doći do suštinskih reformi i privrednog oporavka, ali da će novog talasa poskupljenja biti. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару