Mogu li krediti za obnovu krovova, fasada i liftova rešiti dugogodišnje probleme stanara

Za samo desetak dana, od kada je stambenim zajednicama omogućeno da preko Gradskog stambenog, kod Poštanske štedionice, uzimaju kredite za rekonstrukciju krovova, fasada i liftova, već šest zgrada ušlo je u proceduru.

Javnom preduzeću Gradsko stambeno do sada su se javile 42 stambene zajednice, zainteresovane za kredit. Stanari zgrade u Ulici aleksinačkih rudara 28 podneli su zahtev za kredit za zamenu lifta.

"Očekujemo da će veći broj tih upita da se pretvori u konkretne zahteve a dva već jesu u proceduri. Radi se o zahtevima za rekonstrukciju, tj zamenu liftova i naredne nedelje oni će dobiti ponude, spisak potencijalnih izvođača i uslove banaka. Mi uvek navodimo lift, krov, fasada, ali ukoliko želite da zamenite stari drveni mernorazvodni orman za novi - naravno da možete“, rekao je Igor Ćurčić iz Javnog preduzeća "Gradsko stambeno".

Iznos kredita zavisi od vrste radova

Iznos kredita kreće se od jednog do nekoliko miliona dinara i zavisi od vrste radova.

"Mi nismo nikada do sada imali situaciju da se nešto plaća do sedam godina pa ne mogu još da predvidim rate. Dok smo imali situaciju do 60 rata, odnosno do pet godina, rate su bile od 1.000 do nekoliko hiljada dinara“, kaže Ćurčić.

Kreditima će se rešavati dugogodišnji problemi stanara o kojima nisu mogli da se dogovore. Najveće zaduženje je do sedam godina, a jedan od uslova banke je da stambena zajednica bude u sistemu održavanja Gradskog stambenog.

"Vrlo je važno da stambena zajednica redovno izmiruje obaveze koje ima prema Gradskom stambenom i na osnovu toga če se vršiti procena prakticno kreditne sposobnosti i pododnosti stambene zajednice da uđe u proces kreditiranja tj. rešavanja svog problema“, kaže Aleksandar Čortan iz Poštanske štedionice.

Što se tiče garancije koju banka uzima u ovom procesu, kada je u pitanju stambena zajednica, to su menice stambene zajednice, odnosno ugovor sa bankom i Gradskim stambenim zaključuje upravnik koji može da bude iz domena profesionalnih upravnika ili upravnik biran od stanara stambene zajednice, dodaje Čortan.

Otplaćivanje kredita preko uplatnica Infostana

Ranije su stanari razgovor o kreditu sa nadležnima čekali najmanje četiri meseca, sada dobijaju ponudu za manje od 15 dana, a Gradsko stambeno u njihovo ime završava svu potrebnu papirologiju.

Kredit će biti podeljen na rate na onoliko godina koliko stanari izaberu i otplaćivaće se preko uplatnica Infostana.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи