Читај ми!

Politika AD prodaje svoj udeo u kompaniji Politika novine i magazini

Akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države, odnosno državnih preduzeća, ponudilo je na prodaju svoj udeo u kompaniji koja izdaje dnevni list Politika i druga izdanja.

Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost "Politika" ponudilo je na prodaju udeo od 50 odsto u kapitalu privrednog društva "Politika novine i magazini".

U oglasu koji je objavila "Politika AD", navodi se da je procenjena vrednost 100 odsto kapitala kompanije "Politika novine i magazini" 2.217.669.000 dinara, a procenjena vrednost udela od 50 odsto 1.108.834.000 dinara.

"Politika AD" napominje da dostavljene ponude ne smeju iznositi manje od 50 odsto od procenjene vrednosti.

Pravo učešća pri kupovini, dodaje, imaju sva pravna i fizička lica koja su zainteresovana i koja otkupe prodajnu dokumentaciju u skladu sa oglasom i uplate depozit u iznosu od pet odsto od procenjene vrednosti predmeta prodaje najkasnije u roku od 10 dana od dana objave oglasa i čija ponuda stigne društvu najkasnije u roku od 15 dana od dana objave oglasa u dnevnom listu Politika.

Vlasnička struktura Politike AD

Politika AD osnovana je 1998. godine kao akcionarsko društvo u vlasništvu države. Ta kompanija je bila jedini izdavač Politike, pre nego što je WAZ Media Group kupio 50 odsto udela 2001. godine.

Danas, Republika Srbija je direktni akcionar sa 18,5 odsto udela u kompaniji, ali kontroliše 85 odsto preko različitih državnih institucija i javnih preduzeća, kao što su Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (koji drži 29,4 odsto udela u Politika AD), Akcionarski fond koji posluje u okviru Ministarstva finansija (10 odsto) i Republički fond za zdravstveno osiguranje (10 odsto).

Preostalih 15 odsto je u vlasništvu NLB banke (1,2 odsto), AIK banke (0,8 odsto) i više od 6.400 različitih pojedinaca koji svaki poseduju manje od 0,7 odsto.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи