Читај ми!

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet postaje kardinal

Papa Franja saopštio je da će 8. decembra imenovati 21 novog kardinala, među kojima je i beogradski nadbiskup Ladislav Nemet. Čestitke uputili predsednik Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja danas je na sajtu Vatikana objavio listu budućih kardinala, a Ladislav Nemet je osmi na listi.

Na listi su i budući kardinali iz Perua, Argentine, Ekvadora, Čilea, Japana, Filipina, Brazila, Obale Slonovače, Alžira, Indonezije, Irana, Italije, Kanade i Srbije.

Kako se navodi na sajtu Beogradske nadbiskupije, Nemet će biti prvi kardinal u istoriji katoličke crkve u Srbiji.

Ladislav Nemet je rođen 1956. godine u Odžacima u Srbiji. Papa Benedikt XVI ga je 2008. godine imenovao za biskupa Zrenjaninske biskupije, a papa Franja ga je 2022. imenovao za beogradskog nadbiskupa.

Govori mađarski, srpski, engleski, nemački, poljski, italijanski i hrvatski jezik.

Patrijarh Porfirije čestitao beogradskom nadbiskupu Nemetu

Patrijarh srpski  Porfirije je uputio čestitku nadbiskupu beogradskom Ladislavu Nemetu povodom  imenovanja za kardinala.

"Lepe vesti se brzo šire i daleko stižu. Tako je danas, ovde u Montreal, gde smo u kanonskoj poseti srpskoj pravoslavnoj zajednici, i do nas stigla i obradovala nas vest da je Njegova Svetost Papa Franja najavio da ćete, među drugima, i Vi 8. decemba 2024. godine biti imenovani za kardinala. Vama srdačno čestitamo, a Njegovoj Svetosti blagodarimo na ovoj odluci koja je ocena Vašeg dosadašnjeg delovanja u Rimokatoličkoj Crkvi i kao takva daje značaj Vama lično, ali i našoj otadžbini Srbiji. Još jednom Vam čestitamo i želimo da dugo godina služite svojoj Crkvi u zdravlju i svakom dobru! Na mnogaja i blagaja ljeta", napisao je patrijarh Porfirije.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи