Читај ми!

Oči i uši kopnene vojske - šta je potrebno za prijem u izviđačku jedinicu

Raspisani su konkursi za prijem pripadnika u oklopne i izviđačke jedinice Kopnene vojske. Rok za prijave je 15. oktobar, a radna mesta su u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Topoli, Kraljevu, Novom Pazaru, Nišu, Kuršumliji i Vranju.

Kada izviđačke jedinice krenu u akciju neutralisanja terorista, sve se odigrava izuzetno brzo i što je neprimetnije moguće. Teren osmatraju sa zemlje, ali i iz vazduha. Ove jedince opremljene su između ostalog i kvadovima i hamvi vozilima, a oni koji su njihov sastavni deo moraju biti spremni na fizičke napore, snalaženje na različitim terenima, borbu sa hladnim i vatrenim oružjem.

"Izviđačka patrola zavisi od zadatka, kreće se peške ili motornim borbenim ili neborbenim vozilima, to od svakog traži visok nivo znanja, veštine, obučenosti koju postižemo kroz rad u izviđačkoj četi", kaže vojnik.

Oštra selekcija

Za ove jedinice mogu da se prijave oni koji su završli vojnu obuku sa oružjem, ali i oni koji nisu. Čeka ih provera zdravstvenih, psihofizičkih i bezbednosnih uslova. Selekcija je oštra s razlogom.

"Izviđačke jedinice izvrašavaju zadatke u svim uslovima i kriterijumi jesu veći, ali mi nastojimo s kandidatima da radimo da oni dostignu te standarde koji mi tražimo", kaže kapetan prve klase Nedeljko Šatara, komandir izviđačke čete.

Kada uđu u jedinice čeka ih stalna obuka. Prolaze kurseve preživljavanja u prirodi i u letnjim i u zimskim uslovima.

Biti neprimetan

"Moj motiv je bio patriotizam, hteo sam da budem deo izviđačkih jedinica. Želeo sam na najbolji način da služim svojoj zemlji, da koristim opremu koju koriste specijalne jedinice u svetu, da pokažem i svoje sposobnosit", ističe vojnik izviđačke jedinice. 

Izviđačke patrole, prepadi iz zasede obavljaju se i uz upotrebu bespilotnih letelica i višenamenskih uređaja za osmatranje. Kada je reč o metodama kamuflaže, na raspolaganju su im između ostalog i takozvana džili odela, ali i sopstvena obuka i snalažljivost.

Jedan od imperativa izviđačkih jedinica je neprimetnost. Oči i uši svake vojske, u kopnenoj Vojsci Srbije su i jedna od najbolje opremeljenih jedinica.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи