Beli, crni ili žućkasti, hleb naš nasušni - da li je bolji skuplji ili jeftiniji

Prema istraživanju Privredne komore Srbije, svaki građanin prosečno godišnje pojede oko 84 kilograma hleba. Od svih namirnica koje svakodnevno koristimo, ponuda hleba se prethodnih godina najviše promenila. U Srbiji postoji samo jedan mlin koji proizvodi integralno brašno tip 1100. Gost Jutarnjeg programa bio je Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, koji je tvrdi da se u našim pekarama koristi kvalitetno brašno.

Zoran Pralica navodi da je u poslednjih desetak godina u upotrebi kvalitetno brašno, odnosno kvalitetna pšenica, koja se koristi za proizvodnju hleba.

"Od brašna tipa 500 najčešće se pravi beli hleb i konzumiramo ga u 80 odsto proizvodnje hleba u osnovnoj vekni, koji je svojevremeno nazvan 'Sava' i mi smo to prihvatili. Ostale vrste hleba spadaju u ostalih 20 odsto", rekao je Pralica.

Velike dileme kod kupaca izaziva kupovina integralnog hleba, pogotovo ako se uzme u razmatranje činjenica da postoji samo jedan mlin koji melje integralno brašno tip 1100, a gotovo u svakoj pekari postoje peciva i hlebovi od tamnog brašna.

"Da, postoji jedan mlin koji radi samo tu vrstu brašna. Međutim mi vrlo malo koristimo polubeli hleb. Nije to crni, to je polubeli hleb, a 'crni hleb' kako smo ga nekada zvali, ali on nikada nije bio crn, već žućkast", objašnjava Pralica.

Pralica podseća da se takozvani crni hleb proizvodio osamdesetih i devedesetih godina, koji građani nisu prihvatili, jer je bio jeftiniji, pa su ga ljudi smatrali "hlebom za siromašne" i nisu želeli da se osećaju kao građani drugog reda.

"Bio je jeftiniji jer je država dotirala proizvodnju, davala je džabe brašno. Međutim, danas nema džabe brašna i cena je podjednako ista kao i cena belog brašna. I što biste vi sada jeli polubeli hleb kada možete da jete beli hleb koji je i kvalitetniji, mekši i dugotrajni", rekao je predsednika Unije pekara Srbije.

U proizvodnji integralnog hleba se pribegava i medoti korišćenja već gotovih smesa koje imaju u sebi određenu količinu ovsenog, raženog ili brašna druge vrste žitarica.

петак, 29. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње