Читај ми!

"Mobilić" pomaže deci sa govornim problemima, dogodine verzija aplikacije i za odrasle

Pre pola veka u Srbiji je svega 10 odsto dece imalo govorne probleme, a danas ih ima svaki šesti predškolac, pa i osnovci u nižim razredima. Mnogi krivca vide u savremenim tehnologijama, a logoped Marina Ranđelović u njima je potražila i rešenje, kreirala je aplikaciju za digitalnu obradu govora.

Jakov ima 10 godina, boluje od neuromišićne miopatije, slabosti mišića zbog koje mu je govor otežan. Znao je dosta, ali je tek uz Marininu pomoć i aplikaciju, uspeo da postigne razgovetnost i sastavlja rečenice.

Marina Ranđelović autorka je aplikacije i navodi da je ona primarno nastala za decu koja imaju problem sa izgovorom određenih glasova.

“Kada smo videli reakcije dece na tu vrstu stimulacije, mi smo aplikaciju proširili za decu koja imaju problem sa razvojem govora i jezika.Tako smo ubacili rečenice, glagole, evo sada ubacujemo i emocije."

Jakovljeva mama navodi da su za njega osećanja bila jako strana.

"On zna osnovno, on je ipak dete sa poteškoćama u razvoju, i kroz njen Mobilić je shvatio šta je ljutnja, šta je mržnja, nema mržnje, ali šta je sreća. Da može da razjasni jednostavno sebi i po slici i uz govor da to dopuni", navodi Vesna Đukić.

"Mobilić" sadrži više od 20 programa za obradu govora, od dece zahteva dvosmernu komunikaciju, a učenje čini zanimljivim i zabavnim.

Defektolog-logoped Svetlana Torbica Marinković navodi da "Mobilić" daje izuzetne rezultate i da je praktično i klinički dokazan.

"Imamo taj kompletan set auditivnog fidbeka preko slušalica, da dete lepo čuje kako se izgovara glas, da pogleda sliku, da izgovori, da čuje logopeda šta mu kaže izuzetno privlači pažnju našoj deci sa kojima radimo i ubrzava sam proces tremana", rekla je Torbica Marinković.

Aplikacija može se koristiti i u kućnim uslovima. Dogodine će izaći unapređena verzija, namenjena i odraslima, a od novembra biće dostupna i makedonska verzija.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи