Читај ми!

Razgovor umesto sukoba – dobra komunikacija između roditelja i nastavnika ključ za pravu podršku deci

Na kraju prošle školske godine napadnute su dve nastavnice u osnovnim školama u Beogradu. Pretukli su ih roditelji đaka. Kad god se u poslednje vreme govori o položaju prosvetnih radnika, pominje se i njihova bezbednost. U Beogradu postoje škole u kojima već dve decenije postoji praksa da se roditelji i nastavnici sreću samo u posebnim učionicama.

U Prvoj ekonomskoj, kada je dan otvorenih vrata i kada roditelji dođu na razgovor sa odeljenjskim starešinom, sede u posebnoj prostoriji. To je u ovoj školi praksa već dve decenije, a za neke druge novina od ovog septembra. Cilj je – bolja saradnja između roditelja i škole.

"Imam iskren odnos sa roditeljima, govorim iz ugla odeljenjskog starešine. Dogovorimo se na prvom roditeljkom sastanku, saopštim im kakva će naša saradnja biti, kako tražim i od dece da budu iskrena. Vrlo lepu saradnju i komunikaciju imam i sa roditeljima, imam prostoriju koja zadovoljava sve uslove, imamo mir, možemo da popričamo koliko god je potrebno, jedan školski čas određenog dana", kaže Olivera Anđelković iz Prve ekonomske škole.

I u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" sastanci se održavaju u čak tri prostorije, a roditelji moraju da se najave odeljenjskom starešini.

Izostanci, ocene, loše ponašanje

Dolaze zbog đačkih izostanaka, ocena, nekih zdravstvenih problema ili lošeg ponašanja učenika.

Dešava se da na tim sastancima dođe do nesuglasica između odeljenjskog starešine i roditelja. Međutim, i jedni i drugi treba pre svega da imaju u vidu da je najvažnije da se detetu pruži podrška, a to je zajednički zadatak.

"Očekujem prvo da korektno saslušaju nastavnika kao neko ko njihovo dete prati ne samo sa stanovišta razvojnih sposobnosti, već i konkretnog predmeta. Deca su jedno kod kuće, a drugo u školi. Neke sugestije koje nastavnik može da pruži roditeljima omogućava im da decu vide i z nekog drugog ugla", naglašava Ivana Ilić Dragićević, nastavnica u OŠ "Ivan Goran Kovačić"

Neophodno poštovanje škole kao institucije

Ksenija Živković iz Saveta roditelja ukazuje da je škola i vaspitna ustanova, gde deca provode veliki deo vremena.

"Ti nastavici gledaju decu kako se ponašaju, kako rastu, u kakve ljude odrastaju, bez toga se ne može, da se poštuje škola kao institucija", ističe Živkovićeva.

Direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" Joca Stojkov objašnjava kako postupa u slučajevima kada postoji nerazumevanje između roditelja i nastavnika.

"U tim slučajevima, ja kao direktor insistiram da razgovorima prisustvuje psihološko-pedagoška služba ili, ako je potrebno, u razgovore se uključujem i ja", navodi Stojkov.

U junu su napadnute dve nastavnice u osnovnim školama u Beogradu. Pretukli su ih roditelji đaka. Mesec dana ranije, učenik je napao nastavnika u Bačkoj Palanci i slomio mu nos.

Mora da se razgovara. Odavno stručnjaci insistiraju na tome da je saradnja roditelja i nastavnika od neprocenjive važnosti.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи