Читај ми!

Vodeni talas hvata zalet – na Dunavu najveći, na Savi mnogo manji; Čaušić za RTS: Naša korita su bila prazna, ne očekujemo probleme

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi, raste vodostaj Dunava i u našoj zemlji. Naša korita su faktički bila prazna, tako da ne očekujemo veće probleme, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić. Na Dunavu će biti najveći vodeni talas, a na Savi će porast biti mnogo manji, rekao je za RTS hidrolog Dejan Vladiković.

Dramatične slike o posledicama nevremena koje stižu iz Poljske, Češke, Nemačke, smenjuju jedna drugu.

Saobraćaj u Beču je delimično obustavljen, škole su u vanrednom režimu. U Poljskoj su vlasti naredile evakuaciju svih stanovnika grada Nise.

U Vladi Srbije juče je održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije. Što se tiče Dunava i uticaja na ostale reke, pik se očekuje između 24. i 26. septembra, a procena "Srbijavoda" je da će trajati sedam dana.

Hidrolog iz RHMZ-a Dejan Vladiković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je što se tiče Kule Nebojše, odnosno stanice Beograd, zabeležen porast od 12 centimetara u poslednja 24 časa, što je manji porast.

"Što se tiče uzvodnih profila, na Bezdanu, za 24 časa bilo je promene vodostaja za 120 centimetara, polako talas hvata zalet. Što se tiče Novog Sada, tu je oko 60 centimetara priraštaja, na Savi je zabeležen porast od 65 centimetara kod stanice Mitrovica i kod Šapca je slično“, rekao je Vladiković.

Prema njegovim rečima, na Dunavu će biti najveći talas, a na Savi će porast biti mnogo manji.

Slična situacija je bila u junu 2013. godine, što se tiče Dunava, kod Budimpešte je bio istorijski maksimum od 892 centimetra, sada se njihove prognoze u taj vrh uklapaju, tako da bi vrh talasa bilo 870 u toku sutrašnjeg dana, navodi hidrolog.

Kako je došlo do ove situacije

Naša stručna javnost ukazuje prethodnih deset godina da smo ušli u periode sa sve češćim ekstremnim pojavama – u jednom delu godine vodostaji su niski, a brzo posle toga nastupa period velikih voda, rekao je Vladiković.

"Imali smo veliku zagrejanost Sredozemlja, krenuo je da se formira Đenovski ciklon, premestio se ka Austriji uz jak priliv vrlo hladnog vazduha sa severa. On je izazvao turbulencije i kod njih je zabeleženo za četiri dana između 150 i 300 mm padavina", objasnio je hidrolog.

Kako ističe, kod nas to sumarno iznosi od 15 do 60 mm i to je popravilo hidrološku situaciju.

Što se tiče Evrope, reč je o katastrofalnoj pojavi, na mnogim pritokama Dunava zabeleženi su istorijski maksimumi, a ima proloma brana na području Češke i južne Poljske, dodaje Vladiković.

"Mi ne očekujemo tako ozbiljnu situaciju kao što je kod njih", zaključio je Vladiković.

Milion vreća sa peskom u Budimpešti

Već peti dan sa prekidima pada kiša u Budimpešti. Mađari se ubrzano pripremaju za, kako kažu, najveći nadolazeći talas u ovoj deceniji, javlja dopisnik RTS-a Marko Maksimović.

Tokom vikenda pripremili su više od milion vreća s peskom. Juče je postavljeno 800.000 vreća na Margaret ajlendu, gde se očekuju najveća izlivanja.

Zatvorene su donje obale Budima i Pešte. Građani su obavešteni da tu ne parkiraju vozila.

Očekuje se da u toku prepodneva Dunav pređe nivo donje obale.

Od gradonačelnika Budimpešte se moglo čuti da je grad spreman za vrh poplavnog talasa koji se očekuje u drugoj polovini nedelje.

уторак, 17. септембар 2024.
18° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи