Читај ми!

Metodom "lažni dečko" predatori vrebaju žrtve trgovine ljudima, kome mogu da se obrate

Slučaj nestale devojke srpskog porekla u Španiji samo je jedan od slučajeva koji budi sumnju na trgovinu ljudima. Jasmina Krunić iz organizacije za borbu protiv eksploatacije i trgovine ljudima (ASTRA) upozorava na metodu pod nazivom "lažni dečko“, kojom se često služe predatori u okviru slučajeva trgovine ljudima.

Devojka koja je, prema rečima prijateljica i komšija, otišla u Malagu kod svog partnera, nestala je u julu pod čudnim okolnostima. Njen partner tvrdi da je kupila kartu za povratak u Beograd, za 3. jul, ali u taj avion nije ušla. Njen nestanak prijavljen je Ministarstvu spoljnih poslova, a u potragu je uključen i Interpol, potvrdila je za RTS prijateljica nestale devojke.

 Jasmina Krunić iz organizacije za borbu protiv eksploatacije i trgovine ljudima (ASTRA) ističe da ne može da otkriva detalje dok je slučaj u toku, ali pravi paralelu sa ranijim događajima kod kojih je Astra takođe reagovala.

Ona upozorava na metodu pod nazivom "lažni dečko“, kojom se često služe predatori u okviru slučajeva trgovine ljudima. Metoda podrazumeva navođenje žrtve na odlazak u inostranstvo, najčešće pod izgovorom prilike za zaposlenje, nakon čega sledi oduzimanje dokumentacije i uspostavljanje odnosa kontrole.

U takvim situacijama žrtva može da se obrati diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inostranstvu, koje će zatim uspostaviti saradnju sa Astrom i drugim nadležnim institucijama.

Krunić navodi statistiku po kojoj su diplomatsko-konzularna predstavništva ispravno reagovala na sumnjive zahteve svojih klijenata u najmanje trinaest slučajeva tokom prethodnih godina.

Za mnoge od njih ispostavilo se da su žrtve neke vrste eksploatacije.

петак, 13. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи