Cene ekskurzija u pojedinim školama idu i do 80.000 dinara – đačka putovanja postala luksuz

Uskoro počinje nova školska godina, a sa povratkom u klupe, đaci u septembru i oktobru odlaze i na ekskurzije. O iskustvima učenika i nastavnika na đačkim ekskurzijama za RTS su govorili Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija i Darko Eger iz Aktiva direktora novobeogradskih škola.

Ana Dimitrijević je navela da ne može uniformno reći da je usluga na ekskurzijama dobra ili loša, ali da se dešava da bude na nižem nivou od očekivanog u odnosu na cenu ekskurzija.

"Dešava se da, recimo, deca spavaju na pomoćnim krevetima. Znači da se po dva kreveta ubace u sobu, da hrane bude nedovoljno ili da nekada ne bude zadovoljavajućeg kvaliteta. Desi se nekad i da se autobus, dok još nismo izašli iz Beograda, pokvari. To su zaista incidentne situacije", istakla je Dimitrijevićeva.

Darko Eger je objasnio da vođe puta direktorima škola podnose izveštaje u kojima navode primedbe na usluge koje su im pružene.

"Imamo jedan ukupan koji nam kasnije može poslužiti kao smernica za planiranje", rekao je Eger i dodao da se u izveštaju navode primedbe na smeštaj, hranu i ostale usluge tokom ekskurzije.

Ana Dimitrijević je ocenila da odlazak na ekskurziju u Srbiji danas jeste luksuz.

"Zato što se u Srbiji ne živi tako dobro kao što se možda priča na televiziji. Ali, mislim da jednostavno roditelji moraju ozbiljno da odvoje novca za tu ekskurziju. Ja radim u gimnazijama, naše eksurzije su duže, neke su i u inostranstvu, ali cene budu za ekskurziju gde imate jedno noćenje oko 17, 18, 20 hiljada, do ekskurzije gde imate pet noćenja, do 80.000 idu u nekim školama. To sve zavisi od ekskurzije. To jeste luksuz", poručila je Dimitrijevićeva.

"Cene zavise od uslova koje škole traže"

Darko Eger, koji je direktor osnovne škole, ocenio je da cene zavise od uslova koje škole traže.

"Što su niži, ili da kažem, skromniji uslovi, i cene su niže. Tako da negde postoji bezbednosni minimum ispod koga ne možemo da idemo, a to je recimo kvalitet autobusa koji mora da bude zadovoljen", naglasio je Eger.

Ana Dimitrijević je istakla da se u školi u kojoj ona radi uvek javlja jedna ista agencija, a ponekad i dve.

"Nekada je to bilo, bar tri agencije, nekad četiri i pet su se javljale i vi onda imate nekakav izbor. Naravno, neke odmah otpadnu, jer ne odgovore na zahteve koje mi tražimo, ali sada poslednjih godina, to je uglavnom jedna agencija po školi", navela je Dimitrijevićeva.

Dodala je da ne zna šta je razlog tome, ali da je javna tajna da se agencije međusobno dogovaraju koja će gde da ponudi, kako bi svako uzeo neki deo kolača, ali da ne može da tvrdi da je to tačno.

Razgovor sa Anom Dimitrijević i Darkom Egerom u celosti pogledajte u video-snimku na početku teksta.

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару