U novosadskom vodovodu utvrđeno prisustvo nematoda, nema uticaja na zdravlje ljudi

Institut za javno zdravlje Vojvodine uradio je biološku analizu vode za piće uzorkovanu iz rezervoara Fabrike vode u Novom Sadu i utvrdio je prisustvo nematoda, ali ne u velikom broju, što, kako kažu, nema uticaj na zdravlje ljudi. Institut će nastaviti sa redovnom kontrolom vode za piće.

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da je utvrdio prisustvo nematoda u kontrolisanom uzorku vode za piće uzetom 20. avgusta iz rezervoara fabrike vode JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad.

"Nematode se u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema koji mogu nastati od izvorišta do rezervoara. One nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo u većem broju, što u ovom uzorku nije slučaj, može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće", objašnjavaju iz Instituta.

Kako navode, o rezultatima analize obavešteni su proizvođač i sve nadležne institucije i preporučeno je sprovođenje tehničko-tehnoloških mera.

Ističu da će dodatne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize uzoraka vode uzetih u toku današnjeg dana su u toku, a kompletni rezultati će u najoptimalnijem roku biti dostavljeni svim nadležnim institucijama i zainteresovanoj javnosti.

"Institut za javno zdravlje Vojvodine će nastaviti sa redovnom kontrolom vode za piće iz mreže novosadskog vodovoda na 18 mernih mesta duž cele distributivne mreže JKP 'Vodovod i kanalizacija'. U istim uzorcima će vanredno biti kontrolisana i biološka ispravnost vode za piće, do stabilizacije situacije", ističe se u saopštenju.

Napominju da poslednji završeni rezultati kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće iz rezervoara JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad i njihove distributivne mreže, za 18.08.2024. godine, ukazuju na mikrobiološku ispravnost.

"Do sada nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti u Gradu Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine će u cilju obezbeđenja visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi sprovoditi pojačan epidemiološki nadzor", dodaje se u saopštenju.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je juče naložio hitno ispitivanje kvaliteta vode za piće iz gradskog vodovoda, a povodom navoda u pojedinim medijima kako je ista neispravna.

Istovremeno, on je rekao da zahteva od svih relevantnih i ovlašćenih službi da promptno pristupe utvrđivanju činjenica, i odmah ih saopšte javnosti, kako bi se otklonile sve nedoumice.

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" odbacilo je navode o zagađenju pijaće vode u Novom Sadu i najavilo postupke protiv onih koji su "iznosili neistine i uznemiravali javnost".

четвртак, 12. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи