Protesti protiv iskopavanja litijuma u Subotici, Kruševcu, Gornjem Milanovcu, Smederevskoj Palanci i Zaječaru

U Subotici, Kruševcu, Gornjem Milanovcu, Smederevskoj Palanci i Zaječaru održani su protestni skupovi građana protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Pod sloganom "Nećemo rudnike hoćemo život", večeras je, u 19 sati, na centralnom gradskom trgu u Kruševcu počeo protestni skup građana protiv iskopavanja litijuma u Srbiji. Ekološka udruženja i neformalna grupa, kako se ističe na protestu, su organizatori ovog skupa.

Okupljanje nije stranačko, rečeno je u Kruševcu, već izraz volje i nezadovoljstva građana koji su protiv politike vlasti koja se sastoji u rasprodaji naše zemlje, ugrožavanja zdravlja ljudi i kršenja ustavom zagarantovanih prava.

Na protestu su se pored nekoliko govornika iz Kruševca, građanima obratili prof. dr Dragana Đorđević iz Beograda i poljoprivrednik Dragan Simović iz Dobrinje.

U Subotici su se građani istim povodom okupili da izraze svoje nezadovoljstvo zbog najavljenog projekta "Jadar" i rudarenja litijuma u Srbiji.

Subotičani su se okupili na centralnom gradskom trgu pored zgrade lokalnog parlamenta.

Govornici su poručili da od projekta rudarenja litijuma treba odustati zbog lošeg uticaja na životnu sredinu, što su okupljeni pozdravili uzvicima "nema kopanja". 

Na transparentima su bile ispisane poruke: "Ovo je zemlja za nas, ovo je kuća za svu našu decu", "Ne dam ljude, zemlju, vodu, ni slobodu", "Rio Tinto marš iz Srbije", "Neš' kopat'.

Protesti su se održali i u Gornjem Milanovcu, Smederevskoj Palanci i Zaječaru.

U Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu protestni skupovi građana protiv iskopavanja litijuma održani su 7. avgusta.

Istim povodom 6. avgusta okupili su se građani Jagodine, Sremske Mitrovice, Inđije i Knića, skup u Smederevu, Rekovcu, Boru i Bresnici održan je 5. avgustaa u Paraćinu je protestni skup građana protiv iskopavanja litijuma u Srbiji održan 3. avgusta.

U centru Pančeva 2. avgusta održan je građanski protest, prvi put u tom gradu, protiv projekta "Jadar". I meštani opštine Topola protestovali su protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Protesti protiv iskopavanja litijuma održani su u Mionici i Raški, u sredu u Požegi, u utorak u Kosjeriću i Mladenovcu, a u ponedeljak u nekoliko gradova i opština Srbije – u Kraljevu, Šapcu, Aranđelovcu, Ljigu i Barajevu.

Serija protesta usledila je posle odluke Vlade Srbije od 16. jula da se nastavi projekat izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, koji je stopiran 2022. godine.

Odluka je usledila nakon što je ranije ovog meseca Ustavni sud Srbije odlučio da su vlasti u Srbiji stopiranjem projekta 2022. godine prekoračile ovlašćenja. Projekat kompanije Rio Tinto, vredan 2,4 milijarde dolara, stopiran je pre dve i po godine nakon masovnih ekoloških protesta.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи