Читај ми!

Direktorka RFZO: Na listu stavljen zamenski lek umesto leka "progesteron depo"

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je da je umesto leka "progesteron depo", koji je povučen iz upotrebe, a namenjen je sprečavanju prevremenog porođaja, na listu lekova stavljen zamenski lek koji će pacijentkinjama biti dostupan čim Vlada Srbije usvoji novu listu.

Sanja Radojević Škodrić je navela da je RFZO blagovremeno preduzeo aktivnosti kako bi se obezbedilo uredno snabdevanje tržišta lekom i kako trudnice koje ga koriste ne bi bile ugrožene.

"Zbog toga je na listu stavljen zamenski lek", rekla je Radojević Škodrić, a saopštio RFZO.

"Progesteron depo" (hidroksiprogesteron) je rastvor za injekciju koji se trudnicama daje da bi se sprečio pobačaj i prevremeni porođaj. 

S obzirom na to da je istraživanjima jedna njegova komponenta dovedena u vezu sa povećanim rizikom od karcinoma, svi lekovi koji sadrže tu supstancu povučeni su iz upotrebe u Evropskoj uniji pre nego što dalja ispitivanja potvrde ili odbace taj rizik. 

Objašnjenje Agencije za lekove

Na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije objašnjava se da rezultati velike epidemiološke studije ukazuju na mogućnost povećanog rizika od karcinoma kod osoba koje su bile izložene 17-hidroksiprogesteron kaproatu (17-OHPC) u materici.

"Ovaj rizik je moguć, ali nije potvrđen zbog određenih ograničenja studije", ističe Agencija.

Dodaje i da su podaci kontrolisanog ispitivanja pokazali izostanak efikasnosti leka u prevenciji prevremenog porođaja.

"Lekove koji sadrže 17-OHPC ne treba više propisivati i distribuirati.  Potrebno je razmotriti alternativne terapijske opcije za sve indikacije.
U Srbiji, hidroksiprogesteron u obliku 17-OHPC je registrovan pod zaštićenim nazivom Progesteron Depo. Ovaj lek više neće biti dostupan u Republici Srbiji", navodi se na sajtu Agencije.

Dodato objašnjenje o leku možete pročitati ovde.

петак, 18. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи