Читај ми!

Pet medalja i samo poen do zlata – kako su se srpski matematičari snašli u Britaniji

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji, učenici iz Srbije osvojili su pet medalja, četiri srebrne i jednu bronzanu. Mlada ekipa od koje možemo očekivati još medalja, kažu profesori.

Takmičari su tokom dva dana rešavali po tri zadatka četiri i po sata. Kažu da je nadmetanje bilo dobro organizovano, atmosfera opuštena i da im je do zlatne medalje nedostajao po jedan bod.

Novak Despotović, dobitnik srebrne medalje na Olimpijadi u Velikoj Britaniji, kaže da zadaci nisu teški, osim jednog koji nije rašio.

"Da sam ga rešio, dobio bih zlato, ali sada je to – šta bi bilo kad bi bilo", priča Despotović.

Stefan Šebez, takođe dobitnik srebrne medalje, ističe opuštenu atmosferu na takmičenju, što je na njega imalo pozitivan uticaj.

"Bio sam na jedan poen do zlata, ali to je ipak značajan poen", kaže Šebez.

Srebrna medalja i tri indeksa

Đak generacije Mihajlo Jančević osim što je osvojio srebrnu medalju, dobio je i tri indeksa. Brucoš je ETF-a, Matematičkog i Fizičkog fakulteta. Plasmanom je, kaže, zadovoljan.

"Rešio sam zadatak koji je rešilo ukupno osam takmičara, ali sam lakšije zadatke lošije uradio", priseća se Jančević.

Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu, ističe da se Mihajlo plasirao i za Olimpijadu iz fizike i informatike.

"Drugi je učenik Matematičke gimnazije svih vremena za 57 godina kome je to pošlo za rukom. To su sjajni rezultati. Novak je, takođe, učenik trećeg razreda. Očekujem da će i sledeće godine ići na Olimpijadu iz matematike i obradovati nas možda zlatom", navodi Katićeva.

Gvozden Lapčević je opravdano izostao sa snimanja. Ostao je u Britaniji da se upozna sa profesorima na Oksfordu, jer tamo nastavlja školovanje.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару