Читај ми!

Bez vode na 40 stepeni – suve česme u Ritopeku i delovima Barajeva

U tri dela Barajeva nema vode već osam dana, u Ritopeku više toče vodu iz cisterni nego iz česme, a na Smederevskom putu broj 5, šest dana nemaju vodu. Problemi sa nestašicom vode leti u pojedinim naseljima traju danima. Ekipa RTS-a raspitivala se šta je uzrok i koliko je daleko rešenje.

Danas je osmi dan kako Dragana sve kante, šerpe i lonce koje ima, puni vodom sa barajevskog izvora i prevozi do svoje kuće kako bi ona i njena majka imale vodu za osnovne potrebe. Nije samo osam poslednjih dana ovako, kaže, tako je već četiri godine otkako živi u Barajevu. Komšije su joj pričale da vode nije bilo ni pre.

"To je voda koja ne može da bude za piće. Zagrevamo vodu na suncu i uveče unosimo u kantama u kupatilo i kupamo se sa lončićima. Imamo dosta pasa. Nažalost, biljke ne zalivamo, jer to je sada luksuz", priča Dragana Samardžić.

Meštani stalno dobijaju isti odgovor

Stražarija, Srednji kraj i Karaula su delovi Barajeva koji često ostaju bez vode.

Meštani zovu kol-centre nadležnih i, kako kažu, stalno dobijaju isti odgovor – da je došlo do kvara u određenim ulicama.

Kada posle nekog vremena ponovo pozovu da pitaju da li je kvar otklonjen, kažu im da nije do kvara, već da su bazeni sa vodom prazni ili da pumpa nema dovoljno snage da povuče vodu.

Kako su meštani Stražarije rekli ekipi RTS-a, cela mreža promenjena je pre tri godine, ali problem se ne rešava.

Beogradski vodovod: Prekid u snabdevanju isključivo zbog velike potrošnje

Iz Beogradskog vodovoda kažu da u pojedinim delovima Barajeva dolazi do pada pritiska i povremenih prekida u snabdevanju isključivo zbog velike potrošnje. Tvrde da to ukazuje na neracionalnu i nenamensku potrošnju.

Slična situacija je u Ritopeku. Ko zna koji je ovo jul po redu da Ritopek nema vodu. Glavna vodovodna cev postavljena je 2021. godine, i rečeno je da će celo naselje imati vodu do marta 2022. To se nije desilo.

Potom je na sajtu Grada Beograda pisalo da će izgradnja vodovodne mreže biti gotova početkom 2023. godine. Ni to se nije desilo. Vrućina, temperatura 35 stepeni, a vode nema. Žitelji tog naselja, kažu, snalaze se kako znaju i umeju.

"Ja za moju baštu, za moje cveće koristim dunavsku vodu, imam pumpu koja je iz vode, pošto sam srećom pored same vode. Što se tiče tehničke vode, imamo bazen sa 30 kuća, koje smo još pre 20 godina sproveli, tako da to koristimo još uvek. Mnogo je teško, sa cisterne nosimo vodu da pijemo, to već godinama traje, godinama, ja mislim sigurno 10 godina", kaže Ljiljana Matejić.

Za priključak davali 500 evra, a vode nigde

Kada je pre tri godine postavljena glavna vodovodna cev, meštani su za priključak davali 500 evra, a vode nigde. Kopanje šahta je još skuplje, oko 1.000 evra.

Miodrag Tanasijević ima bunar za baštu, a ide i kod komšije da natoči balon vode.

Selver Saitović kaže da su postavili cisternu na Dunavu, ali da je temperatura od 45 stepeni prejaka, dok vode, napominje, nemaju ni da se umiju.

Vodovod u Grockoj: Radovi su u toku

Kako su rekli iz Vodovoda i kanalizacije u Grockoj, većina Novog Ritopeka ima vodu, a u jednom delu završava se izgradnja mreže.

Te radove izvodi Direkcija za izgradnju grada Beograda.

U Starom delu Ritopeka, gde je bila ekipa RTS-a mi bili, radove izvodi Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Grocka.

Treba završiti još četiri kilometra, najverovatnije do kraja ove godine, kažu iz Vodovoda Grocka.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару