Zašto ne treba da strahujemo od nuklearnih elektrana, za RTS objašnjava svetski stručnjak Đurica Tankosić

Svetski stručnjak u oblasti nuklearne energetike Đurica Tankosić rekao je za RTS da juče potpisani Memorandum o korišćenju nuklearne energije predstavlja prvi korak u procesu koji traje 14 godina, koliko je potrebno da se nuklearna elektrana pusti u pogon. Poručuje da je to najbezbedniji izvor energije i pojašnjava da se prilikom projektovanja nuklearnih elektrana uzimaju u obzir prirodne pojave, ali i napad oružjem, kao i malo verovatni događaji, poput udara velikog aviona

Pet ministarstava i 20 fakulteta, instituta i energetskih preduzeća potpisalo je juče "Memorandum u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji”.

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović poručuje - Memorandum im je vetar u leđa da se povežu, steknu iskustvo i obezbede kadar kako bismo u budućnosti mogli da razvijamo nuklearni program i razmišljamo o uvođenju nuklearne energije.

Svetski stručnjak u oblasti nuklearne energetike Đurica Tankosić rekao je za RTS da taj memorandum predstavlja prvi korak u proces koji traje 14 godina, koliko je potrebno da se nuklearna elektrana pusti u pogon.

Iako Srbija nema nuklearnu elektranu, ona je šezdesetih, sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka bila jedna od naprednijih država kada je reč o nuklearnoj energetici.

Tankosić ističe da su još osamdesetih godina urađeni parametri potrebni za sprovođenje projekta izradnje nuklearne elektrane.

"Treba doraditi te stvari. Ljudi koji su na njima radili su mojih godina, potrebni su nam novi kadrovi, a oni će doći kada im se pokaže perspektiva da će taj program zaista proći", rekao je Tankosić dodajući da je za to potrebno i da mediji pravilno obrađuju ovu temu.

Nuklearke – najsigurniji izvor energije

Tankosić je projektovao, gradio i puštao u pogon bezmalo 30 nuklearki širom sveta i napominje da nema razloga za strah od nuklearnih elektrana, ali da svakako treba biti oprezan.

"Nuklearne elektrane nisu opasne i svi parametri pokazuju da su one najsigurniji izvor energije, uključujući i vetar i Sunce", rekao je Tankosić.

Ističe da se prilikom projektovanja nuklearnih elektrana uzimaju u obzir prirodne pojave, napad oružjem, kao i malo verovatni događaji, poput udara velikog aviona.

Ima li razloga za strah od nuklearnog otpada

Svetski stručnjak iz oblasti nuklearne energije pojašnjava i da nema razloga za zabrinutost kada je reč o nuklearnom otpadu, kao i da je hemijski otpad mnogo opasniji.

"Radioaktivni otpad nestaje i transformiše se u stabilne elemente koji nisu opasni", rekao je Tankosić dodajući da se on drži u nuklearnim elektranama.

Smatra da će nuklearna energija u budućnosti, a naročito u Evropi, imati značajniju ulogu.

Celo gostovanje Đurice Tankosića pogledajte u videu na početku teksta

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару