Težak život porodice Marinković nedaleko od Skoplja - žive u osam kvadrata, hitno potrebna pomoć

U Severnoj Makedoniji među nekoliko desetina hiljada Srba, je i sedmočlana porodica Marinković. Hitno im je potrebna pomoć, jer žive u uslovima nedostojnih današnjem čoveku. Petoro dece treba izvesti na put a najpre sagraditi im pristojan dom.

Bude da se život poigra. Da vam sa jedne strane da sreću i radost u petoro dece, koliko ih je u porodici Marinković u selu Gornjane, nedaleko od Skoplja, ali da sa druge, pokaže surovost i siromaštvo.

"Ovo je možda i najugroženija porodica ne samo u ataru ovog sela, nego i ove opštine - Čučer-Sandevo, Skopska Crna Gora, nego i na čitavoj teritoriji današnje Severne Makedonije", kaže Milutin Stančić, aktivista organizacije “Srbi za Srbe”.

U 12 godina rada humanitarne misije "Srbi za Srbe" i "Spone", to je, kaže, redak primer da u ovakvim uslovima ljudi žive, bukvalno u jednoj sobi, u teskobi.

Elena i Boban iznedrili su Marka, Borisa, Nikolinu, Filipa i trogodišnjeg Lazara.

Sestra najmađeg brata ne ispušta iz naručja. U njoj je već urođena briga da se pored oronulih zidova, stepenica, krova ne povredi.

U sobi od osam metara kvadratnih, sedmočlana porodica živi, jede, spava. Pored nje je improvizovano kupatilo i nužnik. I to je sve.

"Tesno je, ima samo tri kauča. Leti kad je baš vrućina, odemo nas dvojica na gornji sprat. Tamo je jedan krevet i nemaju vrata, pa se možemo bar malo rashladiti. Zimi je mnogo teško. Ne možemo ni da dišemo kada tata stavi drva da se ugreje soba", pričaju Marinkovići.

Elena i Boban, veruju da lošije od ovog što ih je zadesilo ne može da bude.

"Planiram i ja da nađem neki posao", kaže Elena i dodaje da iz opštine nije niko nije dolazio da ih obiđe.

Aktivisti humanitarne Organizacije “Srbi za Srbe” su na putu da Marinkovićima reše jedan problem - stambeni, ali šta dalje. Porodici, a naročito deci, potrebna je stalna pomoć dok ne stanu na svoje noge.

"Mi tu nemamo svemoć, mi možemo da ukažemo na njih, da ukažemo na značaj izgradnje doma, dolaze hrana, igračke, ali način i egzistencija života, to je već problem za opštinu, lokalnu samoupravu i vlast", kaže Milutin Stančić.

Ukazivanjem na sliku života sedmočlane porodice Marinković, u organizaciji "Srbi za Srbe" očekuju da će alarmirati vlast i odgovorne Severne Makedonije, baš kao što su privukli grupu biciklista iz više sredina Kosova i Metohije.

Na putu do Svete Gore, najpre su obišli porodicu Marinković. U manastiru Hilandar pomolili su se za živote ove i članova svojih pododica.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи